Livada de cirese ecologice BogLand – provocari si planuri de dezvoltare

Livada de cirese ecologice BogLand – provocari si planuri de dezvoltare

 

Gelu Bogdan, un tanar antreprenor, a facut tranzitia de la lumea IT-ului la agricultura, astfel ca acum 5 ani a renuntat la jobul sau si a revenit la acele munci de vara pe care le facea in copilarie cu familia. Fermierul povesteste intr-un interviu exclusiv pentru FoodBiz.ro despre cum a inceput aceasta aventura, care sunt provocarile agriculturii ecologice si ce dorinta de expansiune are.

Gelu Bogdan a aflat intr-o zi de fondurile europene oferite prin AFIR si s-a decis repede sa aplice „pe masura 4.1A in vederea infiintarii unei livezi in amintirea muncilor pe care le facea in tinerete”. Astfel a luat nastere Livada de cirese ecologice BogLand aflata in comuna Izvoarele, judetul Giurgiu.

Livada ecologica are o suprafata de aproximativ 5 hectare si numara azi 7200 de pomi.

Provocarile productiei ecologice

„In ultimii trei ani de zile au fost multe dificultati pe care le-am intampinat cu livada atat pe partea financiara, cat si pe cea de productie. Incep cu cele din productie, de la an la an, schimbarile pedo-climatice isi lasa amprenta in productiile noastre, in special in cele pomicole, unde intampinam probleme de la ingheturile tarzii care ne distrug productiile, pana la opusul, la incalzire foarte puternica cand pomii sunt in plina floare si se arde polenul iar asta afecteaza productia. Pe partea financiara este greu sa faci previziuni exacte, planul de afaceri si de fezabilitatea nu mai sunt relevante in conditiile schimbarilor majore care apar”, marturiseste fermierul.

In ultimii trei ani nicio estimare de productie nu a fost viabila, acum 3 ani se astepta la o cantitate de 10 tone de cirese, dar din cauza ingheturilor tarziii productia a fost sub 3 tone de cirese, acum 2 ani se astepta la 35 de tone de cirese, dar de abia s-a depasit 5 tone de cirese, iar in 2024 din cauza marilor calduri in timpul infloritului s-a ars polenul si in loc sa obtina o productie de 70 de tone, de abia s-au depasit 10 tone.

Lucrarile de intretinere pentru o livada ecologica sunt triple fata de cele conventionale, iar de multe ori nu sunt 100% eficiente sa inlature toate riscurile, de exemplu anul acesta gandacul paros a facut ravagii.

„Mancarea sanatoasa se produce greu si cu costuri mari! ”, spune fermierul.

Cu toate dificultatile Gelu Bogdan spune ca „suntem bucurosi sa producem cirese ecologice, fara chimicale si putem oferi un produs cat se poate de sanatos!”

Planuri de investitii

Cu toate provocarile intampinare fermierul isi doreste dezvoltarea business-ului prin investitii mai mari.

„Totusi ne dorim sa accesam din nou fonduri europene la care sa venim, bineinteles, cu partea noastra de co-finantare, prin care sa putem face sortarea cat mai exacta a cireselor si sa accesam si partea de ambalare, fiind unul dintre visurile pe termen mai lung, spre 5 ani de zile. Mai apropriat imi doresc sa reusesc sa achizitionez o instalatie de aspersie prin care sa inghet pomii si sa rezolv problema ingheturilor tarzii si astfel sa imi cresc productia. O mare realizare ar mai fi achizitionarea unor plase anti-insecte prin care sa reusim sa combatem si pradatorii, respectiv gandacii parosi cu care ne luptam” , spune Gelu Bogdan.

Ciresele ecologice din livada BogLand sunt recunoscute nu doar pentru procesul lor de cultivare atent si sustenabil, ci si pentru gustul autentic si bogat pe care il ofera.

Livada BogLand a obtinut, in 2023, Locul I la Sarbatoarea Cireselor- Istrita la a-130 editie, eveniment organizat de USAMV Bucuresti sub Patronajul Societatii Romane a Horticultorilor, adica au fost votate ca cele mai bune cirese la nivel national.

One thought on “Livada de cirese ecologice BogLand – provocari si planuri de dezvoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *