Laurentiu Baciu, LAPAR: Cred ca avem produsele agricole cele mai ecologice din Europa

Laurentiu Baciu, LAPAR: Cred ca avem produsele agricole cele mai ecologice din Europa

 

baciuPresedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, spune ca spre deosebire de tarile occidentale unde folosirea in exces a ingrasamintelor chimice a produs adevarate dezastre, Romania sta destul de bine la capitolul mediu, nu neaparat din cauza lipsei resurselor financiare, ci si datorita calitatii terenurilor de la noi. Ar trebui sa fim constienti de faptul ca avem productii nu doar de calitate, ci si „curate”. Si sa nu ne mai mire daca tot mai multa lume ne pune bete in roate, nu de alta, dar am inceput sa deranjam marile puteri agricole….

„La ora la care vorbim cred ca Romania este cea mai verde tara din Europa. Se iau masuri destul de dure la nivel european pentru ca in tarile industrializate ale Europei, intr-adevar s-au sarit niste etape in ceea ce priveste mediul, iar in unele locuri s-au produs adevarate dezastre. La noi, din fericire, nu s-a intamplat asa ceva. Apropo de calitatea graului, cred ca avem produsele agricole cele mai ecologice din Europa, nu numai de calitate foarte buna, dar si curate si aceasta datorita potentialului pe care il are pamantul din Romania, care nu necesita folosirea a prea multe ingrasaminte sau pesticide, nu numai din cauza faptului ca nu avem prea multe posibilitati financiare, ci si datorita faptului ca ne ajuta terenul”, a declarat Baciu la o conferinta pe teme agricole.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

El a completat astfel declaratia presedintelui ASAS, Valeriu Tabara, care a spus in cadrul aceluiasi eveniment ca in Romania nu se produce grau de slaba calitate sau furajer decat accidental. Din punct de vedere al calitatii, graul romanesc se poate compara cu cel din Kansas, de exemplu, dupa cum sustine Tabara.

Vezi si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

„Tot ceea ce este soi in majoritatea lui este si cu o baza genetica exceptionala daca ne raportam la controlul calitatii. Din acest punct de vedere cred ca noi am avea de facut ceva mai mult decat sa ne prezentam produsele si productia asa cum este ea. Aceasta calitate vine din sursele naturale, la noi nu sunt artificializate elementele care dau calitatea graului pentru paine. As spune ca in anumite cantati de grau ne putem compara foarte bine cu graul din Kansas”, a declarat Tabara.

Citeste si Top judete productie grau, in 2017. Ialomita, pe primul loc cu circa 6 to/ha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *