Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania isi exprima echidistanta fata de toate formatiunile politice din Romania, ca organizatie negurvernamentala, apolitica si independenta, care reprezinta interesele producatorilor agricoli membri in relatia cu autoritatile nationale si europene, cu alte asociatii si federatii.
LAPAR se implica activ in demersuri de sustinere a fermierilor, prin semnalarea catre autoritatilor competente a problemelor multiple cu care se confrunta fermierii in actualul context geopolitic, economic si climatic, pentru identificarea celor mai potrivite solutii care sa asigure bunul mers al activitatilor in ferme, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
In acest sens, LAPAR dezaproba ferm si respinge categoric orice incercare a membrilor clasei politice de a folosi in scopuri electorale dramele fermierilor si a familiilor lor in aceasta perioada. LAPAR solicita respectarea fermierilor si a mediului asociativ profesional de catre toate partidele politice. Rolul fermierilor in asigurarea sigurantei alimentare este vital si, din acest motiv, agricultura are nevoie de atentie speciala si sustinere din partea tuturor jucatorilor implicati si, in mod deosebit, din partea factorilor de decizie. LAPAR considera ca autoritatile nationale trebuie sa-si asume responsabilitatea in luarea deciziilor care ii vizeaza pe fermieri – buna guvernanta atrage voturi mai mult decat discursurile inflamatorii care au ca scop atragerea de capital electoral.
Totodata, LAPAR apreciaza orice manifestare de interes si implicare cu buna credinta din partea formatiunilor politice in rezolvarea problemelor fermierilor si gasirea unor solutii pe termen mediu-lung cu impact pozitiv in afacerile agricole si asigurarea profitabilitatii si rezilientei acestora. Solutiile vizeaza in principal modificari sau initiative legislative care reglementeaza activitatea in ferme si care ofera fermierilor stabilitate economica si predictibilitate in afacerile lor, pentru investitii in tehnologizare, digitalizare si, nu in ultimul rand, in capitalul uman.
LAPAR elaboreaza si transmite nenumarate adrese si documente de pozitie catre autoritatile nationale, in special catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Reprezentantii LAPAR prezinta problemele fermierilor si isi sustin propunerile de rezolvare in cadrul intalnirilor periodice pe care le au cu reprezentantii ministerului si a consltarilor pe subiecte de interes majori pentru agricultori.
LAPAR reprezinta fermierii la nivel national si se asigura ca autoritatile sunt informate despre problemele specifice la nivel local, judetean, regional in scopul rezolvarii lor. Toate problemele semnalate de fermieri sunt preluate, documentate, argumentate si transmise catre autoritati. Un exemplu in acest sens il reprezinta solicitarea fermierilor de a declara starea de calamitate, care a fost discutata inclusiv pe 31 iulie a.c. in cadrul celei mai recente intalnirii organizate de MADR cu reprezentantii mediului asociativ din sectorul vegetal. Nevoia este aceeasi in toate judetele afectate de fenomenele meteo extreme si o eventuala decizie privind declararea starii de calamitate trebuie sa vizeze toate judetele aflate in situatia respectiva, fara niciun fel de discriminare.
In acest context, LAPAR apreciaza colaborarea si comunicarea cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, deschiderea Ministrului si a echipei sale, precum si atitudinea proactiva cu care sunt primite propunerile organizatiei noastre pentru rezolvarea situatiilor semnalate (prin actiuni punctuale sau demersuri mai ample).
LAPAR face apel la fermieri si la reprezentantii acestora la nivel judetean sa semnaleze problemele din teren pentru ca acestea sa fie transmise spre informare si rezolvare catre autoritatile responsabile. O comunicare continua si eficienta poate atrage rezultate pozitive daca informatiile sunt transmise in timp util, in vederea identificarii si aplicarii unor solutii favorabile fermierilor si agriculturii din tara noastra.
Despre LAPAR
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala si independenta, constituita in anul 2001 prin asocierea voluntara dintre asociatii profesionale si societati comerciale. LAPAR reprezinta interesele producatorilor agricoli in relatia cu institutiile Administratiei centrale, precum si cu alte asociatii si federatii, interne si internationale, responsabile cu gestionarea politicilor si programelor pentru agricultura, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activitatii din agricultura. LAPAR este co-fondator Alianta pentru Agricultura si Cooperare, care este membru COPA-COGECA. LAPAR este, de asemenea, membru fondator OIPA Cereale, membru in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si membru EURAF. Pentru informatii suplimentare: www.lapar.ro.