LAPAR: ministrul Agriculturii a produs “o gaura” de 2,5 miliarde euro in PIB

LAPAR: ministrul Agriculturii a produs “o gaura” de 2,5 miliarde euro in PIB

 

ministru_constantin_declaratii_traderi_teapaDeclaratiile “iresponsabile” ale ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la asa-zise “recolte istorice” au aruncat in aer pretul cerealelor, au pus fermierii intr-o mare dificultate si au provocat piederi de nu mai putin de 2,5 miliarde de euro Produsului Intren Brut, considera Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR). “Anul acesta tu dai gaura reala de 2,5 miliarde de euro din PIB, si tu vorbesti de boom in agricultura?! Ce supraproductie ai cand tu faci 3.000 de tone la hectar, iar potentialul este de 7.000 de tone, cat este si media europeana?! (…)Traderii sunt ascultatori pentru ca asa au fost invatati de Ministerul Agriculturii. Domnul Constantin a zis ca avem cea mai buna productie la grau din istorie, dar ca putina este panificabila. Daca faceai astfel de declratii in Italia, sau in alta tara din UE iti cautai de mult servici. Ne-au aruncat aceste preturi ca sa ne obisnuim cu ele, apoi au urmat scaderi de 40-45% intr-o perioada de o luna de zile la grau si porumb. La fel a fost si la orz sau la rapita. ”, a aratat presedintele LAPAR intr-o conferinta de presa.

Preturi in cadere libera in decurs de o luna

Baciu a aratat ca preturile au fost scazute drastic in mod artificial de catre traderi, impulsionati de declaratiile ministrului Agriculturii si profitand de grava decapitalizare a agricultorilor.

“La 10 iunie, preţul graului in Romania era de 227 de euro tona, pentru ca, la 4 septembrie, o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-190-200 de euro. La fel, şi la porumb, unde pe 10 iunie preţul unei tone era de 208 euro în România, pentru ca, la 9 septembrie, chiar daca nu s-a inceput inca recoltarea, o tonă de grâu să ajungă la numai 119 euro. În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro. Motivul pentru scăderea bruscă a preţurilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producătorilor agricoli, precum şi de lipsa spaţiilor de depozitare.

Agricultorii sunt decapitalizati si nu au cu sa-si construiasca spatii de depozitare. Si atunci, acel trader vine si-ti da cat vrea el, ca nu ai de ales. Marii traderi detin toate spatiile de depozitare, pentru ca noi am incurajat proiectele lor, in timp ce pentru micul fermier nu s-a facut nimic”, a afirmat Laurenţiu Baciu.

Fermierii considera ca, in lipsa implicarii ministerului Agriculturii, in astfel de abuzuri, fermierii trebuie sa faca eforturi pentru a-si realiza spatii de depozitare, in ciuda probelemelor de capitalizare cu care se confrunta.

“Agricultura este o afacere extrem de riscanta. Ne bucuram de roade bogate anul asta. Nu se stie anul viitor ce se intampla. E bine ca fermierul sa aiba grija de el intai si intai, inainte sa aiba grija altcineva de el si sa-si constituie niste strocuri care pot functiona ca o volanta la un motor si ca sa-l ajute sa treaca peste niste vremuri grele. Ideea stocarii produselor este, daca vreti, in primul rand ca un fond mutual individual care sa-i asigure trecerea peste niste ani grei”, este de parere Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai mari fermieri din judetul Ialomita.

Preturi de mizerie si concurenta neloiala

Spre comparaţie, aceiaşi mari comercianţi oferă fermierilor din Europa, cum sunt cei din Franţa, Italia sau Germania, între 180-200 de euro pe tona de grâu şi 170 de euro pe tona de porumb. Asta, in conditiile in care subventia fermierilor din vestul Europei este de trei-patru ori mai mare decat cea primita de fermierii romani.

Mai mult, Romania este, potrivit fermierilor, singura tara din Uniunea Europeana unde motorina nu este subventionata, agricultorul roman fiind nevoit sa plateasca cel mai scump carburant din Uniunea Europeana. Fermierii acuza ministerul Agriculturii ca nici macar nu a notificat notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorina aferentă anului 2013.

“Daca nu e seceta, tot trebuie sa ne ia cineva productia. Anul asta au fost traderii, incurajati de autoritatile statului. Sa spui ca aid at lovitura cand obtii 30-40% din productia din Franta sau Germania, unde se obtin 7.000 de kilograme la hectar, e o aberatie. Despre ce supraproductie vorbim?! Unde mai pui ca ii dai francezului si italianului o subventie de trei ori mai mare. Haideti sa facem invesrs. Sa luam noi o subventie de 3-4 ori mai mare, pentru ca ei tot au 7.000 de kilograme la hectar”, a mai spus presedintele LAPAR.

Consiliul Concurenţei investighează în prezent posibile înţelegeri între marii comercianţi de cereale care si-au creat o pozitie de cvasimonopol pe piata romaneasca si impun preturi derizorii fermierilor romani.

Consiliul Concurentei va da un raspuns. Peste un an…

“Consiliul Concurentei trebuie sa-si ia rolul in serios. Seful Consiliului Concurentei ne-a zis ca a inceput cercetarile si ne va da un raspuns peste un an de zile Franc…Ni se pare un raspuns in bataie de joc”, a declarat Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, prezent la conferinta de presa organizata de LAPAR.

La randul sau, Laurentiu Baciu a aratat ca LAPAR a facut nenumarate demersuri pe langa autoritatile statului in vederea corectarii acestor anomalii.

“Am trimis scrisori la toate forurile in care am aratat cum sunt trase in jos preturile. Numai la Episcopie nu am intervenit. Ministerul nu a facut nimic. Nu a intervenit la FEGA, organismul European care actioneaza atunci cand preturile cerealelor o iau razna”, a punctat Baciu.

Constantin: anul acesta, o productie-record de grau si secara

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin anunta, la inceputul lunii august, productii-record la mai toate cerealele.

“Anul acesta am avut o producţie record de grâu şi secară, cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. Nu stăm rău nici din punct de vedere al calităţii, dar cantitatea de grâu pentru panificaţie este mai mică decât cea dintr-un an de secetă . Nu sunt scăderi dramatice”, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Referitor la pretul de achizitie de la producatori, ministrul Agriculturii s-a multumit sa declare ca acesta este dat exclusiv de catre piata.

“Când producţia este mică, preţul este mare, când producţia este mare, preţul este mic”, a aratat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,5 milioane tone. In ceea ce priveste productia de rapita, aceasta a ajuns, potrivit ministrului Agriculturii, la 647.811 tone, fiind de circa şase ori mai mare faţă de cea de anul trecut.

Cei mai mari trader de cereale care activeaza in Romania sunt, după cifra de afaceri, Cargill (462 mil. euro), Alfred Toepfer (424 mil. euro) şi Bunge (376 mil. euro prin două companii), trei dintre cei patru membri ai aşa-numitului grup internaţional ABCD (Alfred Toepfer/ADM-Bunge-Cargill-Louis Dreyfus). Francezii de la Dreyfus au fost prezenţi şi ei in România dar au ales sa se concentreze pe spaţiul ex-sovietic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *