Judetul Braila, pe primul la productia de seminte pentru agricultura

Judetul Braila, pe primul la productia de seminte pentru agricultura

 

brailaBraila ocupa primul la productia de seminte pentru agricultura! “Nu semintele din hambar sunt salvarea, ci soiurile si hibrizii romanesti obtinuti la Fundulea si in statiunile noastre de cercetare. De exemplu, hibridul «Olt» de porumb poate garanta, in conditii aproape normale, o productie de 8 to/ha boabe”, ii avertizeaza pe fermierii braileni reprezentatii Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor, Comerciantilor de Seminte si Material Saditor (A.P.P.C.S.M.S) “Danubiu“ Braila, potrivit Obiectiv Vocea Brailei.

Acestia sustin ca trebuie luata in calcul timpurietatea soiurilor si a hibrizilor (neaparat aclimatizati la aceasta zona din Baragan). Hibrizii timpurii cer o respectare stricta a tuturor conditiilor de semanat si intretinere, studii pedologice etc. Evident, marii cultivatori nu vor renunta la semintele si hibrizii cu un mare potential productiv de la firmele straine de renume, produsi la noi. Dar cu un risc asumat. In schimb, semintele autohtone, chiar daca au o productie mult mai mica, sunt mai sigure si pot acoperi cel putin cheltuiala cu infiintarea lor.

Braila detine in continuare primul loc pe tara la obtinerea de seminte pentru agricultura: 16.000 de hectare din cele circa 20.000 hectare cate sunt la nivelul Romaniei. Deci micii fermieri (si nu numai) pot gasi aici tot ce preteaza in Baraganul brailean. Pentru grau, orz, orez si rapita avem 5.774 hectare, din foarte multe soiuri, iar ca multiplicatori sunt 77 de firme (inclusiv Statiunea de Cercetari Braila) cu suprafete si productii dintre cele mai diferite. Oricum, ca seminte de grau specialistii recomanda soiurile Glosa, Miranda, Pitar, Otilia, PG102, Boema 1, iar la orz, Smarald. In fruntea clasamentului este faimosul soi de grau Glosa.

Sursa: Obiectiv Vocea Brailei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *