Dupa recoltarea graului, Agroserv Confind, compania controlata integral de producatorul de echipamente pentru industria petroliera Confind din Campina, a obtinut o recolta de peste 5300 de kg de grau la ha, peste asteptarile initiale. Productii foarte bune sunt asteptate si la floarea soarelui, cu observatia ca totusi in agricultura profitul obtinut nu este al fel de mare precum in alte domenii. „Speram sa depasim 5.000 de kg/ha la grau si am obtinut 5.300 kg, deci ne-am depasit tinta. La floarea-soarelui constatam ca a plouat la timp, deci exista toate conditiile pentru o recolta foarte buna. Totusi, dupa patru ani de agricultura imi este foarte clar ca desi avem una dintre cele mai performante exploatari agricole – dat fiind ca dincolo de dotarea tehnica, pamantul este comasat 100% – din agricultura nu se poate face un profit prea mare”, declara Ioan Simion, proprietarul Confind.
Si nici nu este de mirare in conditiile in care agricultura romaneasca este dependenta de capriciile vremii.
„In cei patru ani de cand am demarat afacerea in agricultura, am invatat ca daca e ploaie, se obtin recolte mari, bune, dar pretul la cereale scade simtitor. In schimb, daca e seceta, pretul e bun, insa productia e mica. Deci, fermierul nu prea are de unde castiga sau, mai exact, cum sa faca o marja de profit care sa-i asigure resurse suficiente pentru o dezvoltare sanatoasa a afacerii”, spune industriasul roman.
Confind a investit initial in cele 250 de ha de teren comasat 100% aproximativ 5 milioane de lei. Au urmat alte 6,5 milioane de lei, investite in silozuri, rampe cu dispozitive de cantarire si alte utilaje agricole. Intentia este ca in jurul Agroserv Confind sa se constituie un intreg lant de productie.
Statul trebuie sa-si faca simtita prezenta in acest sector economic.
„Sugestia mea ar fi ca statul sa se implice, sa achizitioneze cu un pret negociat cinstit cerealele de la fermieri. Practic, ca fermier, statul roman nu te incurajeaza deloc sa faci aceasta activitate. Nu este sanatos pentru Romania ca toata recolta, sau cea mai mare parte, sa plece direct in port, imediat dupa recoltare”, completeaza Ioan Simion.
Capacitatea de insilozare detinuta de Agroserv Confind se situeaza in jurul valorii de 8000 de tone.
Citeste si Doar 2 oameni lucreaza 250 ha la ferma Agroserv Confind
Agroserv Confind isi pastreaza intentia sa dezvolte afacerea pe verticala, o ferma de animale fiind cel mai logic pas. „Astfel, in loc sa vinzi grau, floarea-soarelui, cereale companiilor straine – care, e drept, iti platesc dupa cateva zile –, fie direct de pe camp, fie din silozul tau, dupa cateva luni, mai bine insilozezi produsul dupa recoltare si il consumi in ferma ta de animale”, intareste Ioan Simion.
In 2017, Agroserv Confind a cultivat pe cele 250 de hectare grau si floarea soarelui.
Despre Agroserv Confind
Compania detine 250 de hectare comasate 100% in zona Bals (judetul Olt) si a fost infiintata in 2013. In prezent aceasta mai detine silozuri cu o capacitate de stocare de 8000 de tone si are propria flota de masini agricole.