Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a platit pana in prezent peste 59,2 milioane de lei unui numar de 4.510 beneficiari ai programului de sustinere a tomatelor cultivate in spatii protejate. Din cei 8.381 de agricultori inscrisi in program, pe ciclul I de productie, au depus deconturi 4.510, fiind platita deja suma de 59,21 milioane de lei. Pentru ciclul II de productie s-au inscris in program pana in prezent 3.826 de agricultori, dar acestia pot continua sa se inscrie pana cand intra cu produsele pe piata, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017, au precizat reprezentantii MADR pentru Agerpres.
Cei mai multi fermieri inscrisi in program sunt din judetele Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman.
Producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti printr-un program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Ei primesc 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.
Pentru a avea acces la acest program. beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum doua kilograme tomate/metrul patrat, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedita cu documente justificative.
Romania importa anual 50.000 de tone de rosii, in valoare de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de doua milioane de euro. In primele patru luni din acest an, Romania a importat 34.300 tone de tomate, in scadere cu 5,5% fata de cele 36.300 tone importate in perioada similara a anului trecut.
Citestse si Italia si Spania, cei mai mari producatori de tomate din UE. Romania nici nu conteaza …
Consumul mediu de tomate/locuitor in Romania se ridica la 31 de kilograme, fata de 34,5 kg in Uniunea Europeana (UE), iar productia reprezinta 20,27% din productia totala de legume produsa in tara noastra.
Sursa foto: Seminis FB