Ioan Ladosi: Legea supermarketurilor este castrata. Noi, porcarii, nu ne mai regasim in forma actuala, asa ca nu ne mai intereseaza

 

ladosi ioanIoan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, spune ca numeroasele modificari pe care le-a suferit Legea 150/2016, cunoscuta si drept Legea Supermarketurilor, au facut ca aceasta sa ajunga intr-o forma care este departe de ceea ce s-a dorit a fi. Nu mai vorbim de faptul ca despre normele metodologice nu se mai aude nimic, toata lumea da din umeri. In timp ce romanii o tot dau la intors, altii isi vad bine merci de treaba, cum este cazul francezilor, de exemplu, care au bagat spaima in traderi. Dupa cum se stie, carnea de porc ocupa prima pozitie in topul importurilor de alimente. Ce au cerut porcarii si cu ce s-au ales?

“Cand am pornit la drum cu sustinerea acestei legi, am vrut imbunatatirea situatiei. Am pornit de la ideea ca noi nu putem asigura din productia interna cantitatea totala necesara pentru procesare, dar in mod cert putem asigura carnea proaspata. Pentru aceasta am cerut sa existe obligatia ca cel care vinde sa puna etichete, care deja exista in multe tari din Europa si inclusiv la noi. Cand cumperi din galantar o tavita cu cotlete de porc sa scrie pe eticheta porc nascut in Romania, crescut in Romania, sacrificat in Romania”, a declarat Ladosi la o emisiune la Agro Tv.

El s-a declarat nemultumit de faptul ca aceasta cerinta a producatorilor de carne romani a fost scoasa din actul normativ – ce-i drept recunoaste si faptul ca nici nu mai stie la a cata forma s-a ajuns si nici ce se mai intampla cu normele de aplicare – , desi orice procesator poate sa faca acest lucru.

“Exista legislatie europeana, poti sa scrii, de exemplu, pui eclozat in Romania, crescut in Romania, sacrificat in Romania, ori acest lucru nu se doreste. Si ne punem intrebarea: de ce nu se doreste? Ajungem la discutia initiala, pentru ca o asemenea clarificare a lucrurilor ar incurca foarte mult traderii, extrem de mult. Drept urmare, din punctul nostru de vedere al fermierilor, al porcarilor, legea este castrata, nu ne mai regasim aici, ca atare nu ne mai intereseaza”, a mai declarat Ladosi.

De ce tremura traderii de frica francezilor?

In timp ce romanii dau inapoi, dupa cate se pare de frica unui eventual infringement venit de la Bruxelles, altii au procedat ceva mai inteligent decat noi si isi vad linistiti de treaba.

Citeste si Cresterea porcului, un sector in dificultate. Intr-un singur an au disparut peste 28.000 de exploatatii de tip

“Noi nu stim sa facem lucrurile inteligent, francezii au facut-o intelligent, la ei se pune stampila si steagul Frantei. Ce au zis la Bruxelles? Este un proiect pilot pe care o sa-l aplicam 2 ani, sa vedem cum merge. …Daca pui legea in aceasta forma nu te pot opri cei de la Bruxelles. La porc si scroafa trebuie sa fie nascuta in Franta ca sa primesti eticheta aceasta. Toti traderii din Europa tremura ca acest model va reusi si se va impinzi si imprastia in toata Uniunea Europeana”, a mai afirmat Ladosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *