Ultimii ani nu au fost prea grozavi pentru producatorii interni de carne de porc, care au inceput sa-si cam rareasca randurile. Pretul mic la carne i-a bagat pe multi in faliment, ca sa nu mai vorbim de importurile tot mai mari. O dovedesc de altfel si datele din piata. Daca in 2015, in Romania activau in sectorul cresterii porcilor 338 exploatatii comerciale industriale, respectiv un numar de 174.720 exploatatii comerciale de tip A, anul trecut se inregistra un numar de 342 exploatatii comerciale industriale si 146.084 exploatatii in comerciale de tip A, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
In mai putin de un an au disparut practic peste 28.600 exploatatii comerciale de tip A (exploatatie de animale detinuta de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condittile legii, inregistrate și autorizate de oficiul registrului comertului, inregistrata in S.N.I.I.A. care indeplinește anumite conditii de biosecuritate și este inregistrata sanitar-veterinar, din care se comercializeaza pe piata nationala animale vii și produsele de origine animala de la acestea).
De asemenea, efectivele de porci s-au redus de la 4,9 milioane de capete, in 2015, la 4,7 milioane de capete, in primele zece luni din 2016, drept pentru care si productia de carne a fost mai mica (476.000 de tone). Cat despre importuri, ele tot cresc de ceva vreme, situatia devenind chiar ingrijoratoare. In primele 11 luni din 2016, carnea de porc a fost principalul produs alimentar importat, pentru care au fost cheltuite peste 311 milioane de euro, cu 46 milioane de euro mai mult fata de perioada corespunzatoare din 2015, pentru o cantitate totala de 179.800 tone.
Principalele tari furnizoare au fost Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Polonia, Italia, Austria, Belgia, Danemarca, Franta si Estonia.