Invazia agriculturii 4.0! Avans de 10 miliarde de euro pe an pentru piata robotilor

Invazia agriculturii 4.0! Avans de 10 miliarde de euro pe an pentru piata robotilor

 

4.0Ce este agricultura 4.0? Pentru experti, vizionari si afaceristi pragmatici reprezinta o piata a robotilor dedicati in crestere spectaculoasa cu peste 10 miliarde de euro anual. Iar pentru profani, imaginea reprezentativa este cea a unei activitati agricole ultramecanizate cu interferente digitale, o adevarata uzina in aer liber, moderna si robotizata. Bineinteles, imaginea trebuie completata cu asistenta asigurata de catre inteligenta artificiala echipamentelor puse la lucru. Drone, vehicule autonome, Big Data! In urmatoarele doua decenii, potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), productia de produse alimentare va trebui sa creasca cu cel putin 60% pentru a se putea asigura resursele necesare de hrana pentru o populatie in continua crestere numerica. Aceasta provocare vine intr-un context al unor mari dezbateri legate de ecologie, de protectie a mediului inconjurator, la care se aduga o diminuare evidenta a resurselor (apa, terenuri, ingrasaminte, mana de lucru si altele).

Citeste si Drone si roboti care inlatura buruienile prin electrocutare

Drone, roboti, tractoare cu ghidaj prin sateliti, vehicule autonome, senzori inteligenti, dar si analiza datelor cu ajutorul Big Data si al inteligentei artificiale: noile tehnologii se extind cu o viteza de neimaginat in domeniul agricol si vor transforma complet modul de lucru in ferme. In esenta, de fapt toate aceste lucruri nu fac altceva decat sa duca la extrem optimizarea performantelor economice: maximizarea productiei agricole si reducerea semnificativa costurilor, respectiv a pierderilor. Eficientizarea fermelor agricole si ameliorarea productiilor se vor realiza corespunzator tocmai cu aceste noi tehnologii.

Toate acestea aduc in discutie si o alta problema care va trebuie atent analizata de experti. Tot specialistii ONU au semnalat faptul ca la nivel global nu exploatatiile agricole gigant asigura cel mai mare procent de hrana, ci fermele traditionale de micii dimensiuni. Din acest motiv, expertii sustin ca liberalizarea investitiilor si a comertului si introducerea noilor tehnologii vor trebui sustinute prin adoptarea unor politici agricole adaptate pentru sustinerea micilor fermieri. (Autor Romulus Cristea)

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *