INCREDIBIL! DAJ Ialomita a omis sa evalueze 8.313 hectare de teren calamitate de seceta!

INCREDIBIL! DAJ Ialomita a omis sa evalueze 8.313 hectare de teren calamitate de seceta!

 

ialomita_despagubiriMai multi femieri din Ialomita au pierdut despagubirile pentru culturile de primavara calamitate de seceta, pentru ca Directia pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Ialomita nu a evaluat 8.313 hectare de teren calamitate de seceta, pe motiv ca nu a avut cine sa o faca! Direct implicata in evaluarea culturilor de primavara calamitate din cauza secetei pedologice extreme, DAJ a omis sa cuprinda in procesele-verbale finale o suprafata de 8313 hectare, potrivit Independent Online.

Practic, respectivele terenuri nu au fost verificate de catre functionarii institutiei. Desi situatia este cunoscuta si de Prefectura Ialomita, pana acum nu s-au identificat solutii, iar fermierii vor ramane fara ajutorul financiar acordat de stat. In mod paradoxal, oamenii au dovezi prin care pot demonstra faptul ca lipsa apei din sol le-a afectat culturile.

Potrivit metodologiei aprobata de Ministerul Agriculturii, fermierii ialomiteni au putut depune procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de seceta pedologica extrema pentru culturile infiintate in primavara pana la data de 15 sep¬tembrie 2020. Toate documentele transmise ulterior acestei date nu au mai fost luate in considerare de catre Directia Judeteana pentru Agricultura Ialomita si nu au mai putut fi transmise catre Ministerul Agriculturii in vederea acor¬darii de ajutoare financiare.

Inainte de incheierea perioadei de depunere a res¬pectivelor procese-verbale, specialistii Directiei pentru Agricultura Judeteana Ialomita au facut o analiza cu privire la gradul de calamitate al culturilor agricole infiintate in primavara.

Cel mai grav afectate de lipsa apei in sol au fost culturile de porumb si cele de floarea-soarelui. La nivelul judetului Ialomita, porumbul a fost insamantat pe o suprafata aproximativa de 130 mii de hectare. De asemenea, floarea-soarelui a fost insamantata pe o suprafata de 44 mii de hectare.

Potrivit specialistilor, in ceea ce priveste culturile de porumb, estimarile au aratat faptul ca o suprafata de aproape 84000 de hectare au fost considerate calamitate. In cazul culturilor de floarea-soarelui, conform documentelor depuse de fermieri, calamitatea s-a intins pe o suprafata de putin peste 29000 hectare.

In ciuda tuturor datelor oficiale pe care le-a detinut, Directia pentru Agricultura Judeteana Ialomita a omis sa treaca in procesele-verbale finale transmise catre Ministerul Agriculturii o suprafata de 8313 de hectare calamitate.

Practic, respectivele terenuri nu au fost evaluate de expertii institutiei in timpul vizitelor in teren pe care le-au facut inainte de termenul de 15 septembrie. Oficialii Directiei pentru Agricultura Judeteana Ialomita sustin ca situatia a fost generata de faptul ca nu au existat suficienti functionari care sa faca parte din echipele de constatare a pagubelor.

«Initial au fost 11 echipe, din care am ramas cu 4… Au mai ramas doar 4 echipe pentru ca cei de la APIA si-au retras oamenii care alcatuiau celelalte 7 echipe. In cate locuri sa te imparti cand ai oameni atat de putini?! Pe de alta parte, au fost si situatii in care fermierii nu au colaborat cu noi. In sensul ca la vizitele in teren pe care le-am facut, acestia au refuzat sa se prezinte…» a explicat Florea Stoian, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Judeteana Ialomita. Cea mai grava situatie din acest punct de vedere este consemnata in comuna Cosereni. Din cei 75 de fermieri ai localitatii, in cazul a 31 dintre acestia suprafetele, desi calamitate, nu au fost evaluate de Directia pentru Agricultura Judeteana Ialomita.

Sursa – Independent Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *