Una dintre principalele teme aduse in discutie la conferinta LAPAR a vizat starea dezastruoasa in care se afla zootehnia autohtona, care ar trebui sa constituie o piata extraordinara pentru productia vegetala, dupa cum a declarat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR. Ori la noi nu se intampla deloc asa, iar situatia s-a inrautatit mai ales dupa 2007 cand au fost desfiintate abatoarele din judete – in fiecare judet a fost mentinut doar unul singur – , iar urmarea a fost disparitia porcilor si a vacilor din gospodariile populatiei. Ori din moment ce n-are cui sa vanda, de ce sa mai produca taranul? “Am ajuns sa facem bani pentru altii, nu suntem in stare pentru noi. Un purcel il iei cu 350 de lei, il tii patru luni si il vinzi cu 500 lei”, si-a exprimat nedumerirea seful LAPAR.
In mod normal, undeva la 80% din productia vegetala ar trebui sa mearga catre zootehnie, ceea ce la noi nu se va intampla prea curand, mai ales ca efectivele de animale sunt mai mici chiar fata de cele din 1989. “Ar trebui sa ne grabim cu proiectele pe zootehnie, mai ales ca in zece ani productia vegetala se va dubla”, a tras un semnal de alarma presedintele LAPAR.
Citeste si Pai, cum este posibil ca astazi in Romania sa ai doi porci la hectarul de porumb?!
Cat despre productia interna de cereale, merge in mare parte la export. La grau, de exemplu, volumul a ajuns la circa 5 milioane de tone pe an, dupa cum a declarat Nicolae Sitaru, un cunoscut fermier din Ialomita.