Importuri mai mari cu 17% la tomate, in ciuda bugetului suplimentat la programul “Tomata”

Importuri mai mari cu 17% la tomate, in ciuda bugetului suplimentat la programul “Tomata”

 

tomateleChiar daca interesul pentru programul Tonata este din ce in ce mai mare, la fel si fondurile alocate (in 2019, bugetul a fost suplimentat cu 12 milioane de euro), importurile continua sa creasca. Chiar si asa, programul va fi continua si in acest an, fiind alocata o suma de 50 mil. euro, dupa cum a declarat de mai multe ori ministrul Agriculturii Adrian Oros. „Din pacate, si anul trecut, fata de 2018, importurile de tomate cu crescut cu 17%. Este straniu, daca pot spune asa”, a declarat la AgroTv ministrul Agriculturii Adrian Oros, care nu o data si-a exprimat rezerva fata de programele de sustinere a agricultorilor lansate de fostul ministru Petre Daea.

Citeste si Programul Tomata continua si in 2020 cu aceeasi suma: 3.000 euro/1.000 mp

Programul este benefic pentru fermieri in sensul ca ii ajuta sa-si reduca costurile, spune Adrian Oros, care recunoaste, insa, ca marea problema o constituie vanzarea productiei. Pentru legumicultorii mici si multi, asocierea pare sa fie singura solutie daca vor sa reziste pe piata.

“Problema este desfacera, majoritatea legumicultorilor stiu sa produca, iar produsele sunt comparabile cu cele din Europa. Problema este vanzarea…Nu exista alta solutie, chiar daca pare o chestiune utopica, decat asocierea, cand esti mic…Statul nu poate sa se implice ca un actor pe piata, trebuie sa ramana un arbitru si sa ajute aceasta forme de asociere”, a mai spus Oros.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate incurajeaza fermierii sa cultive tomate in perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona. Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 3.000 euro/1.000 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *