Marius Şerban
Creascătorii de animale sunt obligaţi prin lege să încheie un contract cu o firmă de neutralizare a deşeurilor animale. Numai că, profitând de acest lucru, aceste firme umflă exagerat preţul serviciilor de neutralizare. Aşa s-a ajuns ca la Protan, neutralizarea unui singur litru de lapte cu antibiotic să coste nu mai puţin de 2,3 euro, fără TVA. Preţ exprimat, evident, în euro. În plus, fermierii care vor să încheie un contract cu Protan sunt obligaţi să plătească o aşa-numită “taxă de formular de contract” care costă 500 de lei. “Fiecare fermier este obligat să încheie un contract cu Protan-ul, sau cu o altă firmă de neutralizare a deşeurilor. Sunt vreo patru în ţară, câte una pentru fiecare regiune. Avem obligaţia să neutralizăm, printre altele, pe lângă cadvre de animale şi învelişuri fetale şi laptele cu conţinut mare de antibiotice. Eşti obligat să faci un proces verbal şi să ataşezi o factură cu câte vaci ai în proprietate, câte fătări ai avut, câţi litri de lapte provin de la vaci aflate sub tratament care produc lapte cu conţinut de antibiotic”, a declarat Mihai Lungu, un crescător de vaci din Dascălu, judeţul Ilfov.
Dacă nu închei contract rişti o amendă de 20.000 lei
Companiile specializate în neutralizarea deşeurilor umflă până la niveluri aberante preţurile serviciilor profitând de obligativitatea fermierilor de a încheia contracte.
“În momentul în care nu închei un contract, vine DSV-ul şi te amendează. Amenzile sunt de 20.000 de lei pentru firme. Ştiind că ai această obligaţie, Protan-ul umflă preţul până trage complet pielea de pe tine”, a continuat Lungu.
Protan – 2,3 euro, fără TVA pentru neutralizarea unui litru de lapte cu antibiotic
Aşa se face că preţul practicat de Protan pentru neutralizarea unui singur litru de lapte cu conţinut de antibiotic este de 2,3 euro, fără TVA.
“Costul neutralizării unui litru de lapte cu antibiotic este de 2,3 euro/ litru. Pentru neutralizarea cadavrelor preţul este de 0,5 euro/kilogram. Ambele preţuri sunt fără TVA şi sunt exprimate în euro, nu în lei. Dacă ai sub tratamet o vacă care produce, să zicem, 20 de litri de lapte pe zi, la 4.000 de litri de lapte, cât e media pe an, rezultă vreo 9.000 de euro, adică depăşeşte valoarea vacii”, a mai arătat fermierul din Ilfov.
Protan – “taxa” de “formular de contract” – 500 de lei
Abuzurile îndreptate împotriva fermierilor nu se termină, însă, aici. Protan îi obligă pe fermieri să cumpere un asa-zis formular de contract, în fond o simplă hârtie pe care este tipărit contractual, la “modicul” preţ de 500 de lei.
“În momentul în care închei contractul cu Protan-ul eşti obligat să cumperi formularul de contract care costă între 2,7 şi 5 milioane de lei vechi. Simpla hârtie pe care este scris contractul. Înainte acest formular costa 25 de milioane de lei vechi. Am făcut o plângere la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor din Ilfov, dar i-a durut undeva de plângerea noastră”, a conchis Lungu.
Contactați de revista Lumea Satului, reprezentanții Protan nu au dorit să facă niciun comentariu cu privire la acest subiect.
Potrivit ultimelor date raportate cu privire la structura acționariatului, societatea Protan SA era deținută, în martie 2013, de către firma Phoenix-Farm SA, cu 76% din acțiuni, restul titlurilor fiind controlate de persoane fizice(22%) și juridice(1,5%).
Sursa: Lumea Satului, AGROstandard