Global Markets Institute (GMI): Schimbarile climatice vor duce la scaderea dramatica a recoltelor

Global Markets Institute (GMI): Schimbarile climatice vor duce la scaderea dramatica a recoltelor

 

SCHIMBARIUn recent raport elaborat de Global Markets Institute (GMI) al cunoscutei banci de investitii Goldman Sachs zugraveste consecintele potential catastrofale date de modificarile climatice. In cele 34 de pagini ale analizei intreprinse de GMI se arata, in esenta, ca cresterea temperaturilor la scara planetara va determina modificari in aria de cuprindere si structura bolilor, generand, totodata, valuri de caldura mai intense si de mai lunga durata, evenimente meteorologice (inclusiv si mai ales inundatii) cu efecte devastatoare si punand sub semnul intrebarii calitatea si accesul la apa potabila si resurse de hrana. Autorii raportului atrag atentia si asupra pericolelor de mari furtuni si inundatii care ameninta – chiar pana la disparitie partiala sau totala – o serie de mari metropole, potrivit Business Insider Intelligence, online, 28 septembrie 2019.

Documentul mentionat semnaleaza, astfel, riscurile potentiale semnificative pentru insasi existenta unora din cele mai mari orase ale lumii, care sunt foarte vulnerabile fata de furtuni frecvente si puternice, temperaturi din ce in ce mai ridicate si, drept urmare a topirii rapide a ghetarilor, cresterea nivelului apelor marilor si oceanelor. Consecintele acestor fenomene pot fi extrem de serioase in conditiile in care, conform studiilor demografice ale ONU, circa jumatate din populatia lumii traieste in mediul urban, pentru anul 2050 previzionandu-se cresterea acestei proportii la doua treimi din total.

Mai mult, aproximativ 40% din populatia globului traieste in zone de pana la 100 km distanta de coastele maritime, iar unul din zece oameni isi duce traiul in locuri situate la mai putin de 10 metri peste nivelul marii. Or, dat fiind faptul ca 80% din produsul intern brut (PIB) global este realizat in orase si imprejurimile acestora, repercusiunile fenomenelor mentionate asupra resurselor necesare vietii devin evidente: modificarile climatice conduc la o tot mai accentuata penurie a acestora din urma.

Raportul GMI mentioneaza trei mari orase care ar urma sa fie confruntate cu tot mai dese furtuni extrem de violente, cu efecte devastatoare – New York, Tokio si Lagos. La randul lor, Miami, Shanghai, Dacca si Alexandria (Egipt) – situate la altitudini de mai putin de 11 metri peste nivelul marii – se numara intre marile orase grav amenintate de inundatii nimicitoare.

Inca de la initierea studiului a existat un larg consens al celor care l-au realizat cu privire la faptul ca principala cauza a modificarilor climatice – mai precis a incalzirii globale – o constituie emisiile de gaze de sera rezultate din activitatea umana. Drept urmare, se distrug ecosistemele naturale, iar riscurile – directe si indirecte – pentru sanatatea populatiei cresc. In acest din urma sens, se anticipeaza ca temperaturile in crestere vor cauza migrarea unor virusi – precum cei ai malariei, febrei Dengue etc. – dinspre zona tropicelor spre regiuni cu populatii cu imunitate mai scazuta.

Agricultura ar urma sa fie puternic afectata

Cresterea temperaturilor in plan global, precum si modificarea temporalitatii, cantitatii si calitatii precipitatiilor pot determina scaderea dramatica a recoltelor si a insusirilor nutritionale ale acestora. Pe de alta parte, acidificarea apelor oceanelor va avea efecte negative asupra florei si faunei acvatice. De asemenea, fenomenele mentionate sunt de natura sa genereze modificari fundamentale in secventa si durata anotimpurilor, cu repercusiuni asupra existentei si structurii zonelor agricole din intreaga lume.

Citeste si Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!

Raportul GMI arata, totodata, ca peste numai cativa ani, in 2025, circa jumatate din populatia lumii va ajunge sa traiasca in zone cu penurie de apa. Dar chiar si in celelalte zone, mai putin sau deloc afectate de lipsa apei, calitatea acesteia ar urma sa se deterioreze ca efect al eroziunilor si emisiilor de toxine cauzate de intetirea ploilor si a furtunilor. Toate acestea vor ridica probleme extrem de serioase practic in orice domeniu, de la accesul oamenilor la apa potabila pana la insuficienta apei necesare pentru zootehnie si irigarea culturilor vegetale (cu repercusiuni negative asupra disponibilitatii hranei la scara intregii umanitati).

Citeste si Alternativa la glifosat: X power de la Zasso

In concluzie, toti factorii sus-mentionati vor afecta activitatea economica si vor deteriora infrastructura – de la cladiri si transporturi la sistemele de aprovizionare cu apa si la managementul deseurilor -, punand in pericol insasi existenta unor largi comunitati, in special dintre cele defavorizate.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *