Gabriel Biris: Probabil ca vom vedea inflatie severa, incepand cu iulie 2020

Gabriel Biris: Probabil ca vom vedea inflatie severa, incepand cu iulie 2020

 

birisGabriel Biris, partener fondator Casa de Avocatura Biris-Goran, vorbeste – intr-un interviu acordat FoodBiz – despre asteptarile pe care ar trebui sa le avem pentru 2020, un an in care vor fi organizate atat alegeri locale, cat si parlamentare, ceea ce va aduce limitari politicilor guvernamentale in sensul cresterii de impozite, dar si al celor de scadere de cheltuieli. Iar in acest context, nu ar trebui sa ne mire daca multe solutii de ajustare vor fi amanate pentru 2021.

Citeste si Agricultura in Ucraina. 10 holdinguri lucreaza peste 100.000 ha fiecare!

Ce asteptari aveti pentru anul 2020? Credeti ca vom asista la o criza economica?

Nu cred ca vom asista la o criza economica in 2020, chiar daca ma astept la o domolire a cresterii consumului. Anumite ajustari sunt insa inevitabile in contextul deficitului bugetar si cel al balantei comerciale care au ajuns ambele la valori istorice. Contextul politic (vom avea atat alegeri locale, cat si parlamentare) impune limitari politicilor guvernamentale atat in sensul cresterii de impozite, cat si al celor de scadere de cheltuieli. Multe solutii de ajustare vor fi amanate pentru 2021.

De ce ar trebui sa ne temem cel mai mult in 2020?

Cel mai mare dusman pentru Romania in 2020 ramane populismul. Cresterea semnificativa a pensiilor va pune presiuni imposibil de rezolvat prin solutii clasice, probabil ca vom vedea inflatie severa incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2020.

Care ar fi cea mai buna veste pentru economia romaneasca in 2020?

Cea mai buna veste pentru economie pare a fi determinarea noului guvern de a asigura stablitate si predictibilitate. Desi este evident ca trebuie adoptate multe masuri de corectare a problemelor create mediului de afaceri de fostul guvern, prin masuri de genul OUG 114/2018, OG 27/2017 etc., pare ca Guvernul nu vrea sa mai adopte masuri fara a se asigura ca impactul lor este analizat si inteles inainte si nu dupa aprobare. Consultarile cu mediul de afaceri au evident un rol extrem de important, iar sfarsitul de an ne da optimism in acest sens.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *