Fructele si legumele deshidratate castiga teren, pe fondul interesului in crestere din partea consumatorilor romani pentru mancare sanatoasa. Cum materia prima este din belsug pe plan local, a inceput sa se dezvolte si segmentul de procesare, chiar daca la acest moment putem vorbi mai degraba de o nisa de piata.
Mai multe, insa, despre problemele producatorilor, dar si despre oportunitatile din sector aflam de la Georgia Deaconu, fondatoarea companiei Biofruct Zen, detinatoarea brandului Zenlife, unul dintre cele mai cunoscute din piata.
„Am ales sa investim in domeniul de deshidratare fructe si legume din doua motive: unul pentru ca misiunea noastra este sa punem pe masa romanului mancare sanatoasa pentru trup, minte si suflet, iar al doilea motiv este acela ca noi suntem romani si credem in lupta impotriva risipei alimentare si sustinerea producatorului roman. De altfel, toata marfa pe care o procesam provine de la producatorul roman, exclusiv”, a declarat pentru FoodBiz Georgia Deaconu.
Aceasta spune ca este pacat ca in Romania se arunca foarte multa materie prima, care ar putea sa mearga foarte bine catre procesare. Ori tocmai acest lucru face Biofruct Zen, care cu ajutorul a trei deshidratoare performante, achizitionate pe bani europeni, reuseste sa furnizeze romanilor interesati sa manance sanatos produse de calitate.
„Ne dorim sa putem sa extindem din ce in ce mai mult liniile de procesare pentru ca vom intra si pe o campanie de promovare extrem de puternica, avand in vedere ca romanul are nevoie sa constientizeze eficienta produselor deshidratate. Ii economiseste timp, spatiu, bani si, bineinteles, viata”, afirma Georgia Deaconu.
Cel mai bine vandut produs din portofoliul companiei este mixul de legume deshidratate, folosit ca baza de mancare pentru ciorbe, tot felul de tocanite, risotto, iar lista nu se opreste aici. „Fara aditivi, conservanti si fara sare. Este extrem de cerut si de folosit de catre gospodinele din Romania”, afirma Georgia Deaconu.
Compania mai produce si chipsuri de mere desidratate in cinci variante, care impreuna cu gama de mic dejun au fost primite cu interes de catre consumatori. Lunar, sunt procesate circa 120 de tone de materie prima.
Pe rafturile supermarketurilor
Produsele Biofruct se gasesc in marile lanturi de retail, iar pe viitor ar putea sa iasa si pe piata externa.
„Ne-am orientat sa vindem produsele catre marii retaileri din Romania. Speram ca pana la finalul anului sa incheiem un parteneriat si de export ca sa putem sa le aratam si celor din intreaga lume calitatea produselor noastre deshidratate. Ideea este ca atata timp cat exista deschidere din partea marilor retaileri, noi putem sa producem mai mult”, spune antreprenoarea.
Fructele si legumele deshidratate de la Biofruct pot fi gasite in Carrefour, atat sub brand-ul retailerului, cat si sub brandul Zenlife. De asemenea, au fost listate in lantul Kaufland, obiectivul fiind ca pana la finele anului sa fie incheiate parteneriate cu toate marile lanturi de magazine.
Colaborare cu producatorii din Varasti
Biofruct Zen lucreaza cu Cooperativa Gradina Noastra din Varasti, achizitionand materia prima de la cei 2.000 de membri inscrisi in organizatie. Foarte important: este preluata inclusiv materia prima necalibrata, refuzata de retaileri, dar foarte buna pentru procesare.
„Tot ceea ce noi facem este sa luam materia prima care nu este calibrata si care are usoare defecte si sa o transformam in plusvaloare”, arata Georgia Deaconu.
Compania are, acum, o capacitate de productie aproape de 10 ori mai mare decat cea cu care a inceput si vrea sa se extinda in continuare, inclusiv prin intrarea in productie a unor noi sortimente.