Fructe si legume eco, mai mult din import

Fructe si legume eco, mai mult din import

 

legume ecoCu toate ca in Romania producatorii de fructe si legume eco sunt destui de putini, la raft, in supermarketuri, nu se vede acest lucru. Exista marfa suficienta si destul de variata, adusa de peste mari si tari, in mare parte. Chiar si asa, avem fermieri care de ani buni sunt prezenti pe piata sau dimpotriva, care abia acum incearca sa-si faca loc. Iar un prim pas pentru a ajunge aici constituie certificarea Global GAP, poarta de intrare in retail. „Nu este atat de grea piata, precum productia. Avem 72 de ari de sera si construim inca una, care se va intinde pe 1,1 ha… Suntem prezenti in retelele Lidl, Carrefour si Cora cu tomate. Nu am intrat greu pe zona eco, chiar am avut o colaborare foarte buna, au venit si la noi la ferma sa vada cum se desfasoara productia. In momentul cand respecti cerintele hipermarketurilor, iar noi avem acreditare Global GAP, se poate lega o relatie buna, Pretul este mai bun fata de productia conventionala, nu atat cu cat sunt costurile, dar piata este mai facila, deoarece nu este asa de mare concurenta”, sustine Mircea Munteanu, reprezentantul companiei Agroverde Market din Cernesti (judetul Maramures).

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Aici a fost construita o sera moderna, investitie de circa un million de euro finalizata in 2017, realizata cu ajutorul banilor europeni. Productia de tomate este comercializata in magazine in perioada mai-iulie sub brandul „Fermierul Morosan”.

Printre fructele romanesti ce pot fi gasite la rafturi se afla si afinele. Un producator roman din Fagaras a reusit sa-si faca loc pe aceasta piata, insa destul de greu, dupa cum chiar el recunoaste. Pe de o parte, lipsa de informatie a romanilor in ceea ce priveste produsele eco, iar pe de alta, concurenta importurilor (nu neaparat de cea mai buna calitate, intotdeauna!), i-au creat destule probleme de-a lungul anilor.

„Este greu sa intri pe piata, noi suntem prezenti de prin 2005-2006. A fost greu, dar am reusit, lucram ca pe vremuri, folosim mult calcar, urzica macerata. Lucrarile se fac manual, muncim doar noi cu ai nostri, din placere”’, ne-a declarat Cosmin Jurcovan, administratorul unei plantatii aflate la poalele muntilor Fagaras care se intinde pe 11 ha (4 ha afini, 1,5 ha pruni, 1 ha aronia si 0,7 ha mar). La afine, perioada de varf este sfarsit de iulie – august. Dupa afine si aronia, urmeaza prunele eco pe piata.

Jurcovan livreaza afine in magazine de profil precum Naturalia sau Biocorner, dar si in Carrefour. Are planuri si de export, pentru ca in strainatate fructele eco sunt bine primite pe piata, iar preturile sunt mai mari.

Citeste si Drone si roboti care inlatura buruienile prin electrocutare

„Livrez de doua ori pe saptamana la Carrefour, nu dau mai mult de 600 caserole pe zi (gramaj de 125 grame la un pret de 3,8 lei). Vrem sa venim si cu un brand pentru a ne remarca, pentru ca altfel nu ai cum sa iesi din tipar, totul este la gramada…Avem planuri si de export, cum ar fi Germania, vrem sa ne luam si masini frigorifice. La nemti, de exemplu, caserola se vinde cu 2 euro, fata de 3 lei+TVA la noi”, a precizat Jurcovan.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *