Finantare pentru fermieri in tranzitia catre agricultura regenerativa

Finantare pentru fermieri in tranzitia catre agricultura regenerativa

 

Agreena, cea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol, anunta intensificarea operatiunilor in Romania, a sasea tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare suprafata agricola. Compania ofera fermierilor accesul la un program solid de certificare a carbonului din sol, bazat pe cele mai recente cercetari si standarde din domeniul stiintific.

Agreena a intrat initial pe piata romaneasca in 2019, sub numele de Commoditrader, chiar inainte de a dezvolta primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel international. Astazi, colaboreaza cu peste 100 de profesionisti orientati catre practicile durabile ale fermierilor, avand biroul principal in Copenhaga si membri ai echipei operationale in intreaga Europa.

In prezent, Agreena vizeaza intensificarea activitatii in Romania, unde administreaza 10% din totalul hectarelor gestionate la nivel european si isi propune sa sprijine fermierii romani in tranzitia verde.

AgreenaCarbon este primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, care primeste o atentie internationala semnificativa, deoarece fermierii pot elimina carbonul din atmosfera si il pot stoca in solurile lor. Masurand cantitatea de carbon din sol stocata intr-un an de recolta, Agreena ofera fermierilor certificate care pot fi ulterior vandute pe piata voluntara de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tona de CO2.

Am remarcat un trend ascendent in Romania privind tranzitia fermierilor de la agricultura conventionala la cea conservativa, reducand interventiile de la nivelul solului. Fermierii romani care isi doresc sa creeze un context climatic favorabil pentru generatiile viitoare pot obtine si beneficii financiare din aceasta activitate prin obtinerea de culturi mai bune si vanzarea certificatelor de carbon, explica Simon Haldrup, CEO si cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

Spre deosebire de alte programe, Agreena detine certificatele de CO2, comercializabile si verificate de terti, care apartin direct fermierului. Acesta poate alege sa le pastreze, sa le vanda unor organizatii institutionale sau private, sa le asocieze cu culturile sale sau sa colaboreze cu Agreena pentru a obtine cea mai buna oferta. Numarul de certificate pe care un fermier le poate obtine se bazeaza pe adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de sera (GES) si elimina CO2 din atmosfera, stocandu-l in sol. Fermierii care participa in programul AgreenaCarbon primesc pana la trei certificate pe hectar, in functie de practicile adoptate, cum ar fi insamantarea culturilor de acoperire sau cultivarea fara semanat. In functie de conditiile actuale de piata, valoarea certificatelor se vinde cu 25-50 de euro fiecare.

McKinsey & Company estimeaza ca piata creditelor de carbon ar putea ajunge la o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari in 2030. Certificatele de eliminare a carbonului sunt cele mai solicitate, iar solutiile inovatoare, precum sechestrarea carbonului din sol, vor reprezenta estimativ 65-85% din totalul ofertei de credite.

Potrivit FAO, reabilitarea solurilor agricole degradate poate elimina 51 de gigatone de dioxid de carbon din atmosfera, influentand majorarea productiei globale de alimente cu 17,6 megatone pe an.

Adaptandu-se tehnicilor reduse de lucrare a solului cu ajutorul agriculturii conservative, fermierii romani pot obtine venituri suplimentare pentru a sustine sustenabilitatea economica a intreprinderii agricole. Agreena creeaza certificate de CO2, comercializabile si verificate de terti, care apartin direct fermierului. Acesta poate alege sa le pastreze, sa le vanda unor organizatii institutionale sau private, sa le asocieze cu culturile sale sau sa colaboreze cu Agreena pentru a obtine cea mai avantajoasa oferta.

Inca de la inceput ne-am angajat cresterii profitabilitatii fermierilor. Este important ca, pe masura ce statele se indreapta catre tranzitia catre practici mai durabile, fermierii nostri sa aiba controlul asupra practicilor lor si, de asemenea, sa poata culege beneficiile pentru intreaga societate”, explica Simon Haldrup, CEO si co-fondator al Agreena.

Compania daneza incheie la finalul lui 2022 al doilea an de stocare a carbonului, cu o prezenta in 14 tari si peste 571.000 de hectare in administratie. Ca urmare a angajamentului sau de a accelera tranzitia catre zero emisii nete de GES, Agreena si-a consolidat pozitia de lider global.

Despre Agreena

Agreena extinde agricultura regenerativa prin finantare si tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen si Julie Koch Fahler au dezvoltat in 2021 unul dintre primele programe de plata a carbonului din sol acreditat la nivel international, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientari ale IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, si monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terti pentru fermieri, care pot fi vandute pe piata voluntara a carbonului. De la lansare, Agreena si-a extins oferta catre fermieri din 14 tari din Europa si a achizitionat recent compania de teledetectie in domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *