Ilie Popescu, un cunoscut fermier din Olt care lucreaza circa 3.000 ha de teren agricol, afirma ca atragerea tinerilor in agricultura se face destul de greu, pentru ca acestia nu sunt interesati sa munceasca in sector. Nici macar programele de atragere a tinerilor anuntate de stat n-au avut prea mare succes. La momentul actual, agricultura se afla in topul domeniilor cu cel mai mare deficit de forta de munca, dar, din pacate, nu se intrevede nicio schimbare prea curand.
Facem experimente pe banii nostri, tot incercam sa integram an de an elevii care sunt in practica la noi. Avem niste parteneriate la noi in zona, prin care primim frecvent la practica elevi, insa, din pacate, va spun sincer, din 10 nu sunt mai mult de 2-3 pe care sa ii intereseze pur si simplu ce se intampla la noi. Restul sunt total dezinteresati. Nu au niciun interes pentru ce se pregatesc si cum vad activitatea lor profesionala, a declarat pentru FoodBiz Ilie Popescu.In ultima vreme, se vorbeste tot mai mult de invatamantul dual, au aparut chiar si primele clase de elevi, care ar putea sa rezolve intr-o oarecare masura necesarul de personal specializat in agricultura. Deocamdata, insa, sa recunoastem, exista un interes mai degraba scazut din partea companiilor din sector.
Prioritatile momentului
Pe langa cele 3.000 ha de teren agricol lucrate, Ilie Popescu dispune de capacitati de depozitare de aproximativ 100.000 de tone, dar are afaceri si in domeniul energiei regenerabile.
In acelasi timp, el este o voce puternica de foarte multi ani si in cadrul LAPAR, organizatie reprezentativa a fermierilor romani.
Citeste si Sprijin cuplat de 5.000 euro/ha pentru producatorii de legume cultivate in spatii protejate
Fermierul oltean considera ca prioritatile momentului pentru dezvoltarea business-urilor din agricultura sunt modificarea legii fondului funciar, din cauza careia exista numeroase probleme legate de faramitarea terenurilor, dar si a legii contractelor de arenda. Durata medie ar trebui sa fie de cel putin 7 ani pentru a putea face un business plan, a mai precizat agricultorul.
Sursa- Foodbiz.ro