Fermierii cer miliardul de lei promis pentru plata despagubirilor la seceta

Fermierii cer miliardul de lei promis pentru plata despagubirilor la seceta

 

secetapbAlianta pentru Agricultura si Cooperare continua demersurile cu privire la situatia fermierilor afectati de fenomenul de seceta pedologica in cazul culturilor de primavara, aferente anului agricol 2019-2020. Dupa ce in cadrul sedintei din 26.01.2021 Alianta a sustinut nevoia despagubirii urgente a fermierilor in fata ministrului Agriculturii Adrian OROS, iar vineri 29.01.2021 a fost transmisa si catre Guvern o solicitare in acest sens, astazi fermierii au trimis catre Comisiile de Agricultura din Senat si Camera Deputatilor acelasi apel de a solicita sprijin in ceea ce priveste alocarea si aprobarea in cadrul bugetului MADR a sumelor necesare efectuarii acestor plati, se arata intr-un comunicat al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

Iata scrisoarea trimisa autoritatilor:

„ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE
Catre, SENATUL ROMANIEI Comisia pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala
Domnului Presedinte George SCARLAT
Spre informare: Membrii Comisiei
Stimate Domnule Presedinte,
Stimati membri ai Comisiei,

Alianta pentru Agricultura si Cooperare doreste sa se adreseze Comisiei, cu privire la situatia fermierilor romani afectati de efectele pe care seceta pedologica extrema din anul 2020 le-a avut asupra culturilor de primavara. In cadrul intalnirii pe care am avut-o in data de 26.01.2021- la sediul MADR cu domnul Ministru Adrian OROS, am primit asigurari ca sumele necesare efectuarii platilor reprezentand despagubiri pentru culturile de primavara au fost cuprinse in propunerea de buget transmisa catre Guvern si Ministerul Finatelor Publice pentru a fi incluse si adoptate simultan cu adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2021.

Ne adresam dumneavoastra si colegilor din Comisia pentru Agricultura industrie, alimentara si dezvoltare rurala, pentru ca alaturi de domniile lor sa sustineti si promovati alocarea si plata acestor despagubiri in regim de urgenta. Fermierii, indiferent de dimensiunea exploatatiei au fost afectati de efectele secetei pedologice extreme si in lipsa unui produs de asigurare, nu au capacitatea financiara de a relua ciclul de productie.
Dupa cum stiti, asiguratorii NU asigura seceta decat exceptional si nu pentru toate culturile si nici pentru toata suprafata agricola cultivata. Deci, lipsa asigurarilor nu este imputabila fermierilor, asa cum se reproseaza in spatiul public de catre mediul nonagricol.

Fermierii sunt primii interesati sa irige, iar lipsa infrastructurii primare de irigatii Pagina 2 din 3 nu este responsabilitatea lor, desi producatorii agricoli se implica alaturi de autoritati in reabilitatea celor existente, contrar impedimentelor de ordin procedural. Acum trebuie sa luam masuri urgente pentru a limita riscul de a nu se cultiva terenul sau de a se folosi tehnologie agricola minimala, ceea ce va avea efect directe asupra productiilor si veniturilor obtinute incepand cu anul 2021.

Gradul de expunere la insolventa in cazul exploatatiilor agricole care au fost afectate de seceta in anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizati, achizitioneaza inputurile cu plata la recolta sau se autofinanteaza prin incheierea unor contracte de vanzare recolta – forward pentru 30-35% din media de productie estimata si pentru care azi sunt obligati la plata unor penalitati. Se genereaza astfel un efect de domino asupra comerciatilor de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului care va suporta majorarea de pret.
Din situatiile financiare aferente lunii decembrie 2020 si transmise catre ANAF de catre contribuabilii avand cod CAEN 0111, rezulta o scadere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similara anului 2019, pentru exploatatiile aflate in zonele afectate de seceta pedologica.

Comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectata de COVID 19 si au beneficiat de amanarea ratelor bancare, productia vegetala nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii, in mod direct ci mai degraba indirect, ceea ce a facut aproape imposibila apelarea din partea fermierilor la masura amanarii ratelor, pe baza COVID 19. In acest mod ne aflam azi in situatia unor exploatatii agricole care, desi sunt considerate viabile, nu mai sunt finantabile si nu pot solicita imprumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reinfiinta culturile de primavara, pentru anul agricol 2021-2022.

Solicitarea noastra are si o latura sociala, justificata de faptul ca in timp ce alte sectoare au disponibilizat angajati, contribuabilii avand coduri CAEN diviziunea 01 Agricultura nu au renuntat la angajati. 4,5% dintre salariatii din Romania sunt angrenati in sectorul agricol. 40% dintre acestia sunt afectati indirect de seceta pedologica severa si vor avea de suferit anul acesta datorita problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primavara calamitate.

Domnule Presedinte, va rugam ca alaturi de membrii Comisiei, sa va asigurati in Parlament, ca bugetul MADR aferent anului 2021 va cuprinde suma de 1 miliard de lei necesara pentru plata despagubirilor aferente culturilor de primavara calamitate si ca sumele necesare vor fi alocate in acest sens, in regim de urgenta“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *