Fermierii asteapta o productie de grau la nivelul anului 2012 si preturi de peste 1 leu/kg, in toamna

Fermierii asteapta o productie de grau la nivelul anului 2012 si preturi de peste 1 leu/kg, in toamna

 

grau_recoltatProductia de grau din acest an este estimata la circa 5 milioane de tone, din cauza secetei, ceea ce inseamna ca 2020 este cel mai prost an de dupa 2012, cand recolta se ridica la 5,2 milioane de tone. In ceea ce priveste preturile, fermierii par destul de optimisti si se asteapta la peste 1 leu/kg, in toamna ! Spre comparatie, in 2012, pretul mediu pentru kilogramul de grau a fost de 0,91 lei/kg, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

2020 este un an agricol complicat pentru fermierii romani. Seceta a distrus in unele locuri complet recoltele de grau dar, acolo unde lanurile nu au fost afectate, este productie de calitate. Agricultorii din Oltenia se bucura ca au ce treiera. Graul recoltat in acesta vara nu va acoperi insa cererea, asa ca specialistii se asteapta la scumpiri, conform Stirile TVR.

Dupa o toamna si o iarna fara precipitatii, lanurile de grau, orz si rapita din Mehedinti arata nesperat de bine. In multe alte zone din tara insa, productia de cereale este foarte afectata de seceta. In consecinta, recolta nu va acoperi, cel mai probabil, cererea.

Citeste si Tranzactie de top in agricultura romaneasca. Intercereal Ialomita, preluata de Tinmar Energy

In sudul judetului Olt, recoltele sunt peste asteptari, avand in vedere lunile secetoase care au trecut. Fermierii din Dobrogea insa abia daca mai au ce recolta. Din anumite culturi abia daca se strange 20 la suta din productie. Din cauza secetei, si graul s-a dezvoltat putin apoi s-a uscat.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *