Fermier Iasi: Nu suntem bine capitalizati, iar acest an ne poate duce in cap. Fara ajutor, nu exista nicio discutie dupa porumb!

Fermier Iasi: Nu suntem bine capitalizati, iar acest an ne poate duce in cap. Fara ajutor, nu exista nicio discutie dupa porumb!

 

Tiberiu StanSeceta a creat probleme grave fermierilor din zona Moldovei, in acest an, productiile fiind, in general, sub o tona la hectar sau chiar zero, de exemplu, pe Valea Prutului. Situatia este cu atat mai grea, cu cat porumbul este cultura care ocupa cele mai mari suprafete, undeva la 70% din total suprafete cultivate, iar fara un ajutor din partea statului pentru culturile infiintate in primavara si distruse de seceta, va fi foarte greu ca fermierii sa depaseasca cu bine acest an.

“70% din fermele din Moldova cultiva porumb, iar la multe dintre ele productiile vor fi sub o tona la hectar, in timp ce la altele vom avea sub 2 tone/ha, exceptiile facand zonele care se apropie de munti. Vom vedea in procesele verbale unde se situeaza. Este foarte important sa obtinem o ordonanta de urgenta si pentru aceste culturi si cu mare prioritate sa primim despagubiri la aceeasi valoare si pentru porumb, altfel agricultura Moldovei nu cred ca va reusi sa treaca peste acest an. In ultimii 10-12 ani, partea din sud a Romaniei a fost destul de favorizata, dar noi ne-am mai intalnit cu secete foarte crunte mai aspre decat acolo, nu suntem bine capitalizati, iar acest an ne va duce in cap. Fara acele ajutoare noi nu putem sa mai vedem altceva, nu exista nicio dscutie dupa porumb”, a declarat fermierul Tiberiu Stan la cea de-a treia editie a Zilei Porumbului de la Targu Frumos.

Probleme sunt și la floarea soarelui, insa la porumb este cel mai grav, a mai adaugat agricultorul.

Citeste si Ziua Porumbului,Targu Frumos, a 3-a editie! Productii de la 3 to/ha, pana la peste 7 to/ha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *