EXCLUSIV. Romania, in Africa sau in…Alaska?!! Achim Irimescu, ex-secretar de stat MADR: vanzarea terenurilor in Romania semana cu vanzarea statului Alaska sau cu situatia din statele Africii de Vest. Irimescu: daca maine statul roman se supara, poate sa spuna, domne’ ies din Uniunea Europeana si nationalizez terenurile!!

EXCLUSIV. Romania, in Africa sau in…Alaska?!! Achim Irimescu, ex-secretar de stat MADR: vanzarea terenurilor in Romania semana cu vanzarea statului Alaska sau cu situatia din statele Africii de Vest. Irimescu: daca maine statul roman se supara, poate sa spuna, domne’ ies din Uniunea Europeana si nationalizez terenurile!!

 

agrostandard6Achim Irimescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii pana la inceputul acestui an, a declarat pe 10 decembrie 2013, in cadrul primei editii a “Conferintelor Agrostandard” ca nu stie de ce guvernele din perioada negocierilor de aderare la UE “le-a convenit faptul ca cetatenii dinafara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri”. El a comparat vanzarea terenurilor catre straini in Romania cu vanzarea statului Alaska de catre Rusia. Irimescu a mai comparat situatia Romaniei cu preluarea terenurilor agricole de catre straini in statele de pe coasta Africii de Vest sau cu vanzarea unor insule grecesti in contul datoriei Greciei catre Germania. Irimescu a aratat ca Romania poate incepe procedurile de nationalizare a terenurilor dobandite abuziv de catre straini daca va iesi din Uniunea Europeana.

Achim Irimescu, MADR: “poate ca guvernelor din aceea perioada le-a convenit faptul ca cetatenii dinafara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri. Nu pot sa ma pronunt eu in acest sens…”

Rep: mai stiti in Europa sau chiar in lume o situatie similara cu cea a Romaniei in care 1 mil. De hectare de teren arabil, respectiv 10% din suprafata arabila a fost cumparata de straini? Stiti vreun caz similar in istoria lumii?

Romania, un fel de Alaska…

Achim Irimescu, MADR: “Sigur, e un caz la indemana tuturor. Alaska a fost cumparata de SUA de la Rusia. N-am date in acest moment. De exemplu, China cumpara masiv teren pe coasta Africii de Vest. (…)…spuneti-mi de ce am distrus o industrie cu utilaje de zeci de miliarde de dolari cumparate pe credit de la Banca Mondiala.

Irimescu: Romania poate iesi din UE si sa nationalizeze terenurile

Sigur, daca maine statul roman se supara, poate sa spuna, domne’ ies din Uniunea Europeana si nationalizez terenurile.

In mod sigur, in Bulgaria au cumparat destul de mult teren, in Grecia, Germania a propus ca in schimbul unor datoriilor sa i se dea niste insule, nu cred ca aici este problema…stiu multe cazuri de fermieri spanioli sau alti europeni au vandut ferma, din nou, unor romani, deci nu cred ca trebuie privit atat de dramatic ca o zecime din terenul arabil este lucrat, detinut de straini”.

Vezi mai mult aici:

VIDEO. Partea a 3-a. Vanzarea pamantului catre straini. Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Achim Irimescu a fost demis de catre ministrul Daniel Constantin chiar in ziua de Boboteaza, la inceputul acestui an. Achim Irimescu a confirmat ca a fost demis de catre Constantin pe motiv ca “nu mai pot sa lucreze impreuna, desi ministrul nu are nimic ce sa-i reproseze”. Cel mai probabil, Irimescu se va intoarce la Bruxelles, unde a lucrat mai multi ani.

Surse din piata sustin ca ministrul Constantin ar fi fost deranjat de anumite declaratii ale secretarului de stat din ultima vreme, in special cele privind liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, dar si de credibilitatea de care se bucura acesta in randul agricultorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *