Eurodeputat: Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» aduc o presiune imensa, in plus

Eurodeputat: Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» aduc o presiune imensa, in plus

 

avramPactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea cu 50% a pesticidelor si fertilizatorilor, sustine eurodeputatul Carmen Avram. Estimarile specialistilor din agricultura arata ca, pentru a obtine aceeasi cantitate de hrana in era Noului Pact Ecologic, costurile vor fi de patru ori mai mari decat cele din prezent.

Eurodeputatii Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European (AGRI) i-au intrebat pe reprezentantii Comisiei Europene din Directoratul General Agricultura şi Dezvoltare Rurala cum vede executivul comunitar riscul adancirii decalajelor dintre Europa bogata si cea saraca, in cel mai important sector: hrana noastra de zi cu zi.

Membra in Comisia AGRI, eurodeputata Carmen Avram a subliniat faptul ca, pe langa actuala criza de sanatate si importurile ieftine din state terte non-UE, agricultorul european va trebui sa suporte, fara un sprijin clar, costurile dezvoltarii durabile si tranzitia catre agricultura sustenabila: „Cand vorbim de viitorul agriculturii europene, nu trebuie sa uitam ca aceasta asigura hrana a jumatate de miliard de cetateni europeni. Iata ca vine Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea cu 50% a pesticidelor si fertilizatorilor.

1. Cum se va asigura Comisia Europeana ca, odata cu cresterea costurilor pentru producatorii europeni, cetatenii vor putea sa-si permita hrana de calitate? Cum se va asigura Comisia ca nu va creste saracia si ca aceste costuri nu vor imparti europeni in consumatori de lux si consumatori «second-hand»?

2. Totodata, cum se poate asigura Comisia ca Strategia «De la ferma la furculita» nu va declansa un val fara precedent de practici anticoncurentiale, pentru ca producatorii europeni vor trebui sa respecte standarde mult mai stricte, in timp ce state terte nu vor trebui sa le respecte?

3. In al treilea rand, foarte curand, fermierii vor trebui sa inceapa sa foloseasca pesticide si ingrasaminte sigure. Dar aceste pesticide si ingrasaminte sigure inca nu au fost dezvoltate si va mai dura mult pentru a face asta si pentru a le testa. Asadar, cum le-ati spune fermierilor sa procedeze in acest caz, ca sa atinga obiectivele?”

In raspunsurile la intrebarile eurodeputatilor din Comisia AGRI, reprezentantii Comisiei Europene au aratat ca:
„Stim ca statele membre nu pornesc toate de la acelasi nivel. Recunoastem eforturile depuse de unele state membre – unele au facut eforturi mai intense decat altele si pe viitor ne vom asigura ca vom viza statele membre care nu au facut eforturile posibile necesare.”

„In intrebarile eurodeputatilor s-a spus ca Strategia este o povara pe umerii agricultorilor, mai ales din punct de vedere financiar. Cred ca trebuie sa ne gandim foarte clar atunci cand facem acest repros. Daca, spre exemplu, obiectivul nutrientilor este bine implementat, fermierii vor economisi bani. Nu vor avea o pierdere de productivitate pentru ca e vorba de o parte de nutrienti care se pierd fara niciun impact pozitiv.”

„In ceea ce priveste pesticidele este vorba despre o combinatie de utilizare si risc a pesticidelor. Nu vorbim neaparat de volum, pentru ca ar fi o abordare gresita. Stim ca unele pesticide fitosanitare biologice sunt necesare in cantitati mari pentru a-si produce efectele. Dar problema o reprezinta riscurile. Nu vizam decat pesticidele care au un profil periculos foarte ridicat, sunt mutagene si cancerigene. Prin aceasta strategie ne angajam sa facem tot ce putem pentru a prioritiza introducerea pe piata a pesticidelor cu risc redus. E vorba de pesticide chimice, nu pesticide ecologice. In prezent, asistam la noi evolutii in industrie si 50% din pesticidele care cer autorizare sunt deja pesticide ecologice, cu risc redus sau ambele. Industria a inteles care e mesajul nostru si va pune la dispozitia fermierilor aceste pesticide.”

„In ceea ce priveste practicile comerciale neloiale, care sunt mentionate explicit, Comisia se va axa foarte mult pe o punere in aplicare a legislatiei existente pe tot ceea ce este legat de nitrati, de practicile comerciale neloiale dar si alte aspecte. In ceea ce priveste importurile, Comisia va studia domeniile in care sunt probleme de mediu legate de pesticide din Europa, pe care sa le introducem in politica de importuri, pentru a reduce importurile de marfuri produse fara respectarea acestor norme de mediu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *