Emil Dumitru, MADR: Trebuie sa oprim vanzarea de iluzii catre legumicultori

Emil Dumitru, MADR: Trebuie sa oprim vanzarea de iluzii catre legumicultori

 

emil_dumitru_plesoiuIn urma cu cateva zile a avut loc la Plesoiu, in judetul Olt, o intalnire a legumicultorilor din judet cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Casei de Comert Agroalimentar Unirea, proiectul fostului ministru Petre Daea. Prezent la intalnire, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, le-a explicat legumicultorilor, care va fi soarta Casei Unirea. Concret, nu se va merge pe vechea orientare privind lantul de magazine destinate comercializarii produselor din fermele mici, pentru ca, altele sunt de fapt problemele fermierilor, potrivit Adevarul.ro.

Fermierii asociati in cooperative si grupuri de producatori vor primi subventii mai mari, iar cei care se incapataneaza sa produca independent vor fi finantati la valori mai mici. In urmatorul Program National Strategic se vor regasi masuri care sa sustina asocierea.

„Trebuie sa oprim vanzarea de iluzii catre legumicultori facand doar jumatati de masura din tot felul de masuri de finantare care pana la urma nu ating obiectivul pe care noi ni l-am fixat. Este prioritatea zero pentru noi sa ne asociem, dar nu o asociere fortata, ci o asociere stimulativa. Esti un legumicultor asociat intr-o cooperativa sau grup de producatori, vei primi o intensitate de sprijin mai mare, nu esti asociat si vrei sa ramai in continuare independent, vei primi o intensitate de sprijin mai mica. Marea problema nu este subventia cuplata de productie, productie stie sa faca toata lumea. Trebuie sa discutam de curs antreprenorial pe care trebuie sa-l dezvoltam si trebuie sa discutam de cum punem marfa in comun sa negociem, sa avem forta de negociere. Sortare, ambalare, etichetare, asta va fi masura pe care o vom promova in perioada urmatoare, pe o forma de ajutor de stat si sa fie complementara cu ce avem deja aprobat de la Comisia Europeana, si anume cele opt depozite regionale in programul national de recuperare si rezilienta, unde Romania are 6,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, desecare, drenaj, combaterea eroziunii solului si cele opt mari depozite regionale. Dar ca ar ca sa ajungem la cele opt mari depozite regionale, trebuie sa avem niste platforme unde sa colectam tomata“, a declarat Emil Dumitru.

Va rugam sa sustineti presa independenta – proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

Va trebui ca fermierii sa invete sa-si personalizeze marfa si sa-si sustina produsele, iar Casa Unirea ar urma sa fie implicata in tot acest proces.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *