Educatie responsabila si grija fata de apa si mediu. Concurs de desene pentru elevi din intreaga tara!

Educatie responsabila si grija fata de apa si mediu. Concurs de desene pentru elevi din intreaga tara!

 

apa noastraMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), alaturi de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), au lansat, in data de 4 martie, un apel comun la educatie responsabila si grija fata de apa si mediu. Evenimentul a fost organizat cu ocazia lansarii spre votului publicului a desenelor realizate de peste 900 de elevi din cele peste 170 de scoli inscrise in Concursul National de Desen „SuperEroii lui Picurici”, organizat in parteneriat de cele doua ministere. Initiativa se inscrise in contextul campaniei nationale de constientizare si informare publica APA NOASTRA derulata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in perioada 2019-2021 ca parte a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN).

La lansare au participat Leonard ACHIRILOAIEI, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si dna. Rodica Luminita BARCARI, secretar de stat pentru invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei si Cercetarii. Gazda reuniunii a fost conf. univ. dr. Ioan CRISTESCU, director al Muzeului National al Literaturii Romane.

“Tot mai multi tineri sunt preocupati sa protejeze mediul si vocile lor se fac auzite de catre cei care inca nu au inteles importanta acestui demers. Aceste rezultate ne incurajeaza sa ne intensificam eforturile, incepand de la cele mai fragede varste ale tinerilor. Copiii de astazi sunt uimitori, prin deschiderea, sensibilitatea si creativitatea pe care o demonstreaza, atunci cand sunt implicati in teme de educatie de mediu”, a declarat Leonard ACHIRILOAIEI, dupa vizionarea unora dintre lucrarile realizate de copii in cadrul concursului in care s-au inscris cu entuziasm.

“Concursul ”Supereroii lui Piciurici” asigura complementaritatea educationala formala
nonformala, oferind tuturor un spatiu dedicat de aplicare a teoriei in practica, de formare si exersare a competentelor, dar si de manifestare a capacitatii creative, integrate cum ar fi educatia prin arta si educatia prin joc. Ministerul Educatiei si Cercetarii incurajeaza si sustine demersurile educationale, in parteneriat cu institutii guvernamentale si nonguvernamentale specializate si centrate pe tematica protejarii mediului, cu speranta ca, in acest mod, poate pregati tanara generatie pentru a face fata provocarilor viitoare”, a declarat Rodica Luminita BARCARI.

Mesajul comun transmis a fost completat de artista Mirela TRAISTARU, reprezentanta
Romaniei la bienala de la Lyon- 2019 si unul dintre ambasadorii #apanoastra. Nu intamplator, reuniunea a avut loc in cadrul expozitiei GLASS FISH. GLASS WORLD ce reprezinta “o contributie a artistilor Mirela Traistaru si Cristi Farcas la dezbaterea despre cat de adanca este criza societatii noastre si cat de dificila este conceperea unor raspunsuri concrete la aceasta criza. La nivel international, arta este folosita din ce in ce mai des pentru a critica modul in care omenirea si-a abandonat datoria de a conserva Pamantul. Pentru ca arta are mijloacele sale proprii de comunicare, de a schimba comportamentele si mentalitatile umane”.

Concursul de desen pentru copii va continua cu etapa finala (Bucuresti, 30-31 mai), unde vor participa doar 40 de finalisti, selectati ca urmare a notelor juriului, coroborate cu voturile ce pot fi acordate pana pe 22 martie pe portalul apanoastra.ro, sectiunea “SuperEroii lui Picurici”.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comuna este o preocupare principala a Proiectului, avand in vedere ca, la ora actuala, in Romania sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenta, care nu au capacitatea de a implementa individual masurile necesare prevenirii poluarii solului si a apei freatice.

Conform multiplelor studii de specialitate, poluarea apelor cu nitrati este cauzata de o gestionare improprie a fertilizantilor (naturali sau chimici) si poate conduce la probleme grave de mediu (eutrofizare – fenomen care afecteaza grav echilibrul ecosistemele acvatice), dar mai ales la consecinte asupra sanatatii populatiei.

Afectiunea ceai mai grava, ethemoglobinemia reprezinta o reducere a capacitatii sangelui de a transporta oxigenul, care se manifesta prin cianoza pielii, anxietatea si confuzie pe masura ce boala se agraveaza. Din pacate, in Romania inca se inregistreaza cazuri de methemoglobinemie, iar cei mai vulnerabili in fata acestei afectiuni sunt bebelusii care sunt hraniti cu lapte preparat cu apa din surse poluate cu nutrienti. Afectiunea se mai numeste si boala albastra a sugarului, sau cianoza infantila.

Proiectul CIPN, finantat de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut de la Banca Mondiala, este in a doua faza, cea de finantare aditionala. Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat, intre altele, un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 90 de comunitati locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *