Peste un milion de tone de ciuperci sunt cultivate in Uniunea Europeana in fiecare an, producand un aliment sanatos, cu continut scazut de grasimi si proteine, bogat si in minerale si vitamine. Exista insa si un dezavantaj: fiecare tona de ciuperci genereaza trei tone de compost, un amestec de gunoi de pui, paie, gips si turba. A scapa de compost a devenit o provocare logistica si economica majora pentru cultivatori, care, de altfel, constituie acum si punctul central al unui proiect de cercetare european – BioRescue. Costurile legate de eliminarea lui se ridica pana la 50 de euro pe tona. Scopul oamenilor de stiinta este de a dezvolta o biorafinarie durabila pentru a transforma deseurile organice in produse utile.
Peter Corcoran, directorul executiv la Monaghan Biosciences, MBio, in Irlanda, descrie compostul ca fiind „o nestemata nefericita”, care este prea buna pentru a fi aruncata.
“Momentan, compostul de ciuperci fie se depoziteaza, fie este raspandit pe terenurile agricole. Dorinta noastra este sa folosim compostul si sa cream aplicatii cu valoare mult mai mare, care sunt incredibil de utile pentru societate”, a declarat Peter Corcoran pentru Euronews.
Pana atunci, insa, cercetarile privind compostul continua in alte tari europene. CENER, Centrul National de Energie Regenerabila din Spania, din Pamplona, conduce cercetarea intr-o incercare de a transforma compostul de ciuperci folosit in ingrasaminte si nano-purtatori biodegradabili pentru medicamente. Cercetatorii spanioli au demonstrat deja cu succes ca pot produce biopesticide.
Biologul CENER, Irantzu Alegría, spune ca biopesticidele au multe avantaje fata de tratamentele conventionale. „Cu biopesticidele ataci specii de boli specifice, in timp ce cu insecticidele traditionale elimini o mare parte din insectele care sunt pe camp”.
Procesul din laborator va fi transpus in productie la scara larga intr-o biorafinarie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari inainte ca plantele capabile sa produca biopesticide, nano-purtatori si ingrasaminte sa poata fi o varianta vabila pentru cultivatorii de ciuperci. David Sánchez González, inginer agricol la CENER, spune ca cercetarea are un potential mare.
„Acesta este un mod de a reliza produse cu o valoare adaugata, viabile din punct de vedere tehnic si economic, in loc sa fie aruncate intr-un depozit de deseuri”.
Sursa: FoodBiz