Dupa uleiul de trandafiri, bulgarii sunt primii si la lavanda

Dupa uleiul de trandafiri, bulgarii sunt primii si la lavanda

 

lavandaBulgarii stau bine nu doar la uleiul de trandafiri, pentru care sunt cunoscuti in toata lumea, ci si la productia de lavanda. In doar cinci ani, Bulgaria si-a crescut de trei ori productia, devenind cel mai mare producator de lavanda din lume, devansand Franta. Este drept, traditia cultivarii lavandei exista de mai multe generatii in centrul tariii, insa adevarata amploare a acetsei culturi a avut loc in ultimul deceniu, dupa ce preturile au crescut spectaculos. Asa se face ca tot mai multi agricultori au renuntat la cereale si cultiva acum lavanda atrasi de veniturile spectaculoase.

A contat mult si faptul ca productia Frantei este in scadere, in timp ce solicitarile pe piata au crescut, ceea ce a dus la o majorare a pretului de circa trei ori: de la 30 la 90 euro in medie kilogramul.

Citeste si Judetul Alba, “raiul” lavandei

Campurile de lavanda se gasesc in Valea Trandafirilor (centrul Bulgariei). Chiar daca nu dispun de tehnologiile moderne ale francezilor, bulgarii reusesc sa recolteze pana la 300 kg de lavanda pe zi. Cea mai mare parte a productiei (circa 70%) este exportata in Franta, unde cererea de materie prima pentru productia de uleiuri esentiale este tot mai mare (120 de tone de ulei de lavanda era productia estimata pentru 2014).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *