Dragos Frumosu: Cel putin 2 ani suntem scosi de pe piata, poate chiar si 3-4 ani, daca se extinde PPA

Dragos Frumosu: Cel putin 2 ani suntem scosi de pe piata, poate chiar si 3-4 ani, daca se extinde PPA

 

frumosuAparitia focarelor de pesta porcina africana in tot mai multe zone din tara si mai ales rapiditatea cu care se propaga ridica numeroase semne de intrebare, in special la adresa autoritatilor. Tot mai multa lume se intreaba cum a fost posibil sa apara aproape in acelasi timp focare in nord-vestul tarii si in sud-est sau de ce autoritatile nu au actionat in regim de urgenta. Ca sa nu mai vorbim de modul in care se face incinerarea porcilor. “Este greu de crezut ca la Tulcea a izbucnit dintr-o data pesta porcina africana. Este greu de crezut in momentul in care distrugi un producator roman destul de mare si de bun in calitate. Toate judetele de la malul marii sunt afectate, la fel si cele din vest. Am auzit si comentarii ca au fost porcii mistreti goniti de vanatori. Sa fim seriosi, porcul ala de la Tulcea n-a ajuns la Arad sau Satu Mare”, a declarat pentru Agrostandard Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Dincolo de toate aceste aspecte, un lucru devine tot mai clar, industria romaneasca a carnii va trece prin momente grele in perioada urmatoare si poate chiar timp de 3-4 ani, daca Bruxelles-ul pune interdictie la exporturile romanesti de carne si produse din carne, in special. Intre timp, porcii din gospodariile populatiei si din ferme sunt sacrificati, iar procesatorii vor fi scosi de pe piata unul cate unul. Acesta pare sa fie scenariul la care ar trebui sa ne asteptam.

Citeste si O familie de agricultori ieseni si-a gasit nisa profitabila: abatorizarea puilor in sistem Kosher si Halal

“Faptul ca procesarea carnii este un sector cu investitii mari si multe romanesti ma face sa cred ca se doreste distrugerea, pentru ca in industria alimentara moraritul si panificatia, alaturi de carne sunt cele doua sectoare care au mai ramas cu investitii romanesti”’, a mai declarat Frumosu.

El spune ca practic Romania se intoarce la situatia de acum 10-15 ani, cand sectorul de crestere a porcilor era pe butuci.

Citeste si Productie record de grau intr-o ferma de 113 ha din Ialomita: 11,7 to/ha

“Cand incepusem sa miscam un pic la ferme, care se dezvoltau, ajungem in aceeasi situatie ca acum 10-15 ani cand erau terminate in totalitate…Aici este riscul foarte mare, vis-a- vis de dezvoltare…. Ori sa ramai numai la mana importului, mai ales la carne de porc, cand se stie ca romanii mananca carne de porc, in general, mi se pare o crima” a precizat spus Frumosu.

Daca in prezent, undeva la 60% din consumul de carne este asigurat din import, in viitor n-ar fi exclus sa devina o raritate carnea de porc romaneasca, daca situatia se complica. Si nu doar ca vom manca carne din afara, ci ea va fi si mai scumpa, cu pana la 30%, potrivit estimarilor din piata.

“Si asa importam cam 60% din carnea de porc. Probabil ca in situatia in care vom avea un semnal negativ de la CE, care ne va pune interdictie la export, va creste importul si daca ne uitam la deprecierea cursului valutar, trebuie sa ne gandim ca vor creste si preturile”, a atras atentia Frumosu.

2 thoughts on “Dragos Frumosu: Cel putin 2 ani suntem scosi de pe piata, poate chiar si 3-4 ani, daca se extinde PPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *