Derogari temporare la neonicotinoide pentru semintele de porumb si sfecla de zahar

 

seminteMinisterul Agriculturii anunta ca au fost acordate autorizatii temporare pentru campania de primavara 2021 la utilizarea de tratamente pe baza de neonicotinoide la semintele de porumb si sfecla de zahar., nu si pentru floarea soarelui. Perioadele pentru care se acorda autorizatiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb si 1 martie – 30 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar. 2021 este al doilea an consecutiv in care MADR NU acorda autorizatii temporare pentru tratamentul semintelor de floarea-soarelui cu produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care le au la dispozitie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protectie a plantelor in si pentru situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor.

Citeste si Dispare programul Tomata, ce vine in schimb?!

Federatia Asociatiilor Apicole din România – Romapis a atras recent atentia ministrului Agriculturii Adrian Oros ca aceste autorizatii au fost acordate prin abuzarea legislatiei europene, motiv pentru care a solicitat “corectarea” acestor erori grave prin revocarea autorizatiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *