Schimbarile climatice sunt tot mai vizibile, iar efectele cu atat mai mult in agricultura romaneasca. Zonele afectate de calamitati se vor extinde masiv in urmatorii ani, dupa cum arata hartile de risc, trimise catre autoritati de Institutul de Geografie al Academiei Romane. Vorbim despre alunecari de teren, seceta si inundatii, dar si de fenomene extreme, care fac sa apara boli noi si daunatori. Fermierii nu au nicio sansa daca vor lucra in continuare pamantul dupa metode invechite, avertizeaza specialistii. Vara a secatuit solul de apa, iar din acest weekend avem din nou zile anormal de calde, potrivit Stirile ProTv.
Previziuni sumbre: Schimbarile climatice vor afecta serios agricultura
In timp ce alte popoare scot culturi uriase dintr-un pamant mult mai sarac, dar adaptat tehnologic, agricultura noastra e dependenta de fiecare strop de ploaie. Riscul se adanceste vizibil cu trecerea timpului, arata hartile. Peste 10 ani si apoi peste alti 100 pericolul va creste tot mai mult.
Citeste si Productia de rapita, la jumatate fata de recolta din 2018
”Acest proiect Ro-Risk a cuprins o serie de fenomene, cum sunt alunecarile, inundatiile, intensificarea fenomenelor de seceta, tornadele”, a declarat Dan Balteanu.
1 miliard de euro pentru irigatii
1 miliard de euro de la bugetul de stat, ca sa avem doua milioane de hectare irigate peste un an. Planul suna ca-n povesti.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Te duci si pe tehnologii specifice in zonele cu nisipuri zburatoare! Unde acolo isi da mana agrotehnologul, agrotehnicianul.”
Acum cativa ani, Universitatea de Agronomie din Bucuresti a pregatit doua mii de consultanti, care sa mearga la tara si sa ii asiste pe oameni sa-si protejeze recolta de inghet, boli si insecte. Proiectul n-a mers mai departe, iar taranii au uitat intre timp si ce stiau din batrani.
Citeste si Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!
Prof. dr. Florin Stanica: ”Cele care au sensibilitate la ger, cais, piersic, cires – am vazut atacuri de ger inclusiv la par. Este indicat ca gospodarii nostri sa stropeasca in primul rand trunchiul, dar si coroana, cu alb. Banalul var!”
Schimbarile climatice fac si atacurile daunatorilor imprevizibile. Consultantul ar trebui sa-i invete pe oameni cum sa previna invazia viermelui de livada, folosind biotehnologia. Pe un esantion e impregnata o substanta care deruteaza fluturele mascul. Nu mai intra in contact cu femela, care depune oua sterile, iar planta are toate sansele sa rodeasca sanatos.
Fenomenele extreme pot aparea in cele mai importante stadii de dezvoltare, asa ca fermierii ar trebui sa planteze, din loc in loc, pomisori. Rolul lor nu e sa faca fructe de dimensiuni normale, ci sa imprumute polen merilor din jur.
Continuarea aici.