De ce pot cumpăra teren în România cetăţenii non-UE şi apatrizii?!

De ce pot cumpăra teren în România cetăţenii non-UE şi apatrizii?!

 

US-HOUSING-MARKETProiectul de lege cu privire la vânzarea terenurilor către persoanele fizice străine de la 1 ianuarie 2014 prevede că oricine poate cumpăra teren în România, nu doar cetăţenii Uniunii Europene. Singura condiţie este ca persoanele fizice respective să aibă domiciliul în Uniunea Euopeană la momentul achiziţiei. De altfel, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a precizat în mod explicit că noul act normativ va permite achiziţia de teren în România de către cetăţeni non-UE şi chiar de către apatrizi. Avocaţii specializaţi în tranzacţii imobiliare susţin că România nu are nicio obligaţie legală faţă de cetăţenii non-UE sau faţă de apatrizi, problema fiind lăsată la latitudinea fiecărei ţări. Cu alte cuvinte, decizia de a permite cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii non-UE şi de către apatrizi aparţine exclusiv României.

Avocaţii – UE nu impune nimic. România a les să permit accesul cetăţenilor non-UE

“În principiu, un cetăţean cu drept de rezidenţă pe teritoriul UE dobândeşte drepturi care revin şi cetăţenilor UE. În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor, nu există o prevedere expresă la nivelul Uniunii Europene. Chestiunea, dacă dă sau nu dreptul să cumpere pământ rezidenţilor UE, este lăsată la latitudinea fiecărui stat. România a ales să permită accesul si celor care nu sunt cetăţeni UE”, a declarat Radu Ionescu,partener la societatea civilă de avocaţi Ionescu Sava.

Recent, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a declarat că a fost contactat de reprezentanţii ambasadelor statului Israel, dar şi de reprezentanţi ai ambasadelor din Orientul Mijlociu care i-au solicitat să le faciliteze achiziţia de terenuri în România.

LAPAR – România nu are nicio obligaţie faţă de cetăţenii non-UE, faţă de cetăţenii UE doar pe bază de reciprocitate. Care nu există…

Reprezentanţii LAPAR susţin că România nu are nicio obligaţie faţă de cetăţenii non-UE, iar faţă de cetăţenii UE obligaţiile sunt doar pe bază de reciprocitate.

“Cei de la ministerul Agriculturii îşi doresc o deschidere şi către cetăţenii faţă de care n-avem nicio obligaţie, cum ar fi cetăţenii arabi, evrei, chinezi. Oricum, obligaţia noastră este doar faţă de cetăţenii UE şi doar pe bază de reciprocitate. Numai că, după cum vedem, capitalurile circulă numai dinspre România către ei. Nu şi invers”, consideră Daniel Ciobanu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România(LAPAR).

LAPAR – Ministrul Agriculturii manipulează opinia publică

Fermieirii cred că ministerul Agriculturii încearcă să manipuleze opinia publică invocând libertatea de circulaţie a capitalurilor şi terenurilor în UE, când, în fapt, Uniunea Europeană “este plină de condiţii”.

“Este discutabilă şi obligaţia faţă de cetăţenii UE, prevăzută în tratatul de aderare care spune clar că vânzarea terenurilor către străini se face pe bază de reciprocitate. Noi nu vedem nicio reciprocitate, pentru că fermierii români nu pot cumpăra pământ în Franţa. Fermierii români au dreptul legitim să se întrebe de ce fermierul francez este protejat de statul lui, iar fermierul roman nu primeşte nici cel mai mic ajutor. Ideile astea cu reciprocitatea sunt gogoşi. Cu atât mai mult nu avem nicio obligaţie faţă de cei cu care n-avem nicio obligaţie contractuală, cum este cazul cetăţenilo non-UE. Nu încape nicio discuţie. Există tot felul de interese private contrare intereselor Românie. LAPAR se va împotrivi acestei legi”, a mai spus Ciobanu.

Presa românească a relatat recent că China ar fi încheiat încheiat un contract cu Ucraina pentru a cultiva trei milioane de hectare de teren agricol din această ţară în următorii cincizeci de ani, aceasta reprezentând 5% din suprafaţa ţării europene şi 9% din suprafaţa arabilă. Înţelegerea ar fi fost făcută între compania chineză Xianjian Production and Construction şi compania ucrainiană KSG Agro, specializată în cultivarea de cereale. Toată producţia din zona estică a regiunii Dnepropetrovsk va fi vândută la preţuri preferenţiale către China, mai relata presa din România. Reprezentanţii LAPAR consideră că este vorba doar de o diversiune, de o încercare de “adormire” a opiniei publice din România.

“Nu se duce niciun chinez în Ucraina. Au lansat această petardă ca să ne creeze impresia că fenomenul este general. Nu este nici pe departe aşa. De altfel, ucrainienii au dat o dezminţire în acest sens. În Ucraina, străinii pot arenda, dar nu pot cumpăra teren agricol”, a adăuagat Ciobanu.

Avocatii – legea este complet inutila. Străinii pot cumpăra fără restricţii pământ pe firme

Legea vânzării terenurilor către străini este complet inutilă atât timp cât firmele cu acţionariat străin pot cumpăra fără niciun fel de restricţii oricât teren în România, cred avocaţii.

“Acestă lege este absolut inutilă atât timp cât atât timp cât nu există niciun fel de restricţii pentru societăţile comerciale. Dacă permite să cumpere oricât pământ unui SRL cu acţionari majoritari non-UE si să aibă drept de proprietate pe acel pământ, atunci foarte uşor pot fi ocolite prevederile legale. Dacă s-ar introduce obligativitatea la cumpărare ca acţionarii să fie în majoritate cetăţeni români sau europeni ar avea un sens. Aşa, nu este decât praf în ochi. O incercare de a bifa un subiect fierbinte, de a iesi la rampă şi a spune – uite, am rezolvat-o şi pe asta”, a mai spus avocatul Radu Ionescu.

Legea va produce un blocaj pe piaţa funciara?!

Avocaţii cred nici mai mult nici mai puţin că această lege va conduce la un blocaj în ceea ce priveşte vânzarea şi cumpărarea terenurilor şi pentru români.

“Această lege va duce la un blocaj total în ceea ce priveşte tranzacţionarea terenurilor. Principala problemă a pieţei funciară din România este lipsa cadastrului. De aceea, este necesar un sistem de susţinere financiară pentru cei care vor să cumpere terenuri. Scopul legii este de a-i ajuta pe cumpărătorii români de terenuri, dar nu prin blocarea pieţei”, a declarat avocatul Cristian Popescu, managing asociate Popovici Niţu&Asociaţii, la o conferinţă organizată de Mediafax.

UE respinge proiectul de lege

Mai mult, proiectul de lege a fost respins şi de UE pentru că a fost considerat nesustenabil. Oficialii UE nu au precizat, însă, care sunt articolele care nu au fost pe placul lor.

“Pe de o parte, limita suprafeţei maxime era redusă. Pe de altă parte, modul în care a fost gândită acestă lege reprezintă o ingerinţă foarte mare în mediul concurenţial. Mai este, de asemenea, o evident discriminare în ceea ce priveşte dreptul de prrempţiune în funcţie de vârstă. UE şi-a dat seama că nu este un proiect sustenabil”, a conchis Radu Ionescu.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a declarat într-o conferinţă de presă că oficialii de la Bruxelles au respins proiectul privind vânzarea terenurilor din România către persoanele fizice, dar dau asigurări că vor sprijini autoritățile române în realizarea unui document în acest sens.

”În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către persoanele fizice, proiectul pe care l-am depus la Bruxelles nu a fost acceptat acolo, în discuţiile pe care le-am avut. Noi propuneam, printre altele, limitarea la 100 de hectare şi experienţă în domeniu de minimum cinci ani. Producătorii au fost de acord cu noi, dar Comisia Europeană are o altă abordare, dar ne-a asigurat că ne vor asista să avem un act acoperitor”, a declarat Achim Irimescu, într-o conferință de presă.

Proiectul prevede ca înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan, să aibă loc cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi statul român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.

Potrivit proiectului de Lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, acestea vor putea cumpăra suprafețe arabile situate în extravilan numai dacă au desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi fac dovada că au cunoştinţe în domeniul agricol. De asemenea, prin proiectul legislativ urma să se creeze Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare care va gestiona întregul proces de vânzare-cumpărare al terenurilor agricole din extravilan. Proiectul de lege nu face nicio distincţie între cumpărătorii români şi cei străini, iar cetăţenii non-EU şi apatrizii au aceleaşi drepturi ca orice cetăţean UE sau cu orice fermier roman când vine vorba despre cumpărarea de terenuri în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *