Cum pot fi opriti strainii sa cumpere terenuri agricole. Ce spune ministrul Oros

Cum pot fi opriti strainii sa cumpere terenuri agricole. Ce spune ministrul Oros

 

teren_agricolSingura modalitate de a stopa cumpararea terenurilor agricole de catre straini este impunerea unei limite pentru suprafata pe care o poate detine un proprietar, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros la Digi24.ro. Autoritatile vor începe peste cateva zile si recensamantul agricol.
„Aceasta problema, ca se vinde terenul catre straini, asta o face, din pacate, tot cetateanul si proprietarul de teren roman care de multe ori prefera sa vanda fie unei societati comerciale, fie unei persoane fizice straine sau uneori o societate comerciala romaneasca e preluata de o societate comerciala cu capital strain”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

„Nicaieri nu s-a gasit aceasta forma de a opri cumpararea terenului de catre persoane din afara statului respectiv. Si atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafata care poate fi detinuta de o persoana fizica, respectiv juridica. Altfel nu o sa se poata opri acest fenomen”, a spus Oros.

Citeste si Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

„De aceea si aceasta preocupare a Comisiei (Europene, n.r) – si e în discutie de peste un an – de a plafona subventiile, pentru ca foarte multe fonduri straine vin sa cumpere terenurile agricole în primul rand pentru subventii care sunt foarte avantajoase. Si sunt foarte multe fonduri care nici macar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subventii se gasesc doar bani europeni. De aceea este aceasta preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

One thought on “Cum pot fi opriti strainii sa cumpere terenuri agricole. Ce spune ministrul Oros

  1. In ziua de azi, agricultura cum facea taranul pe vremea lu’ nea Nicu, nu mai este competitiva, acum agricultura se face industrial, de asta taranul de rand la noi nu prea mai face agricultura pentru ca ori nu are teren suficient, ori nu are bani pentru investitia initiala ori e lenes ori nu se pricepe. Asa ca el vinde tot si gata, e mai simplu, oricum e mai bine sa vanda decat sa lase teren cu boscheti neingrijit.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *