Cum percep albinele culorile si de ce sunt ele sursa de inspiratie pentru camerele foto

Cum percep albinele culorile si de ce sunt ele sursa de inspiratie pentru camerele foto

 

albineSe pare ca albinele au un mod diferit fata de al oamenilor de a percepe culorile. Din acest motiv oamenii se inspira de la creierul albinelor pentru a crea camere foto mai performante. Mai exact, cercetatorii spun ca este vorba despre constanta culorii, pe care albinele o pot detecta mult mai bine decat noi și decat aparatele foto actuale. De exemplu, albinele pot detecta o floare roșie indiferent de culoarea si de calitatea luminii, potrivit playtech.ro. Cum fac asta? Ei bine, albinele dispun de doua perechi de ochi, fiecare responsabila de detectarea altor calitati ale imaginii: ochii principali detecteaza culoarea florii, iar cea de-a doua pereche de ochi se foloseste de doi receptori de culoare pentru a detecta culoarea luminii ambientale. Astfel, aceste insecte pot detecta fara nicio problema culorile naturale ale obiectelor din jur, fara a confunda perceptia nuantelor din natura.

Citeste si Cum arata fermele viitorului: vehicule autonome, drone, roboti si multa inginerie genetica avansata (video)

Ulterior, informatiile înregistrate de acestea în sistemul ocular sunt trimise catre regiunile din creier care sunt responsabile cu procesarea culorii. Astfel, combinand datele primite de cele doua perechi de ochi, creierul lor poate ajusta imaginea formata, identificând în mod corect culorile care se regasesc în realitate. Cu ajutorul acestei abilitati albinele reusesc sa gaseasca polenul mult mai repede.

Pe baza intregului proces care are loc in creierele albinelor, oamenii de știinta vor sa programeze camerele foto sa realizeze fotografii perfecte, indiferent de lumina ambientala si fara sa faca nicio confuzie în privinta obiectelor pe care le analizeaza.

Cu ajutorul acestui truc, inspirat de capacitatea oculara a albinelor, fotografiile pe care le vei realiza vor fi mult mai realiste, chiar și daca sunt facute intr-o lumina neobișnuita.

Citeste si Programul ”Mierea in scoli” devine functional de la 1 ianuarie 2020

„Descoperirea ofera o solutie inedita la o problema clasica și face ca constanta culorii sa fie ieftina din punct de vedere al calculului”, spune unul dintre cercetatori, John Endler, de la Universitatea Deakin din Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *