Cum mai invarte ministrul Daea cifrele la Agricultura. Rosia devine tot mai mica..

Cum mai invarte ministrul Daea cifrele la Agricultura. Rosia devine tot mai mica..

 

rosiaRomania importa circa 50.000 de tone de rosii, in valoare de 35 milioane de euro, pe an si exporta doar trei tone. Situatia s-ar putea imbunatati in perioada urmatoare, dupa cum promite ministrul Agriculturii Petre Daea, daca programul de sustinere a producatorilor de tomate anuntat de PSD va avea succes. La o prima vedere, nu putem sa nu remarcam si cateva schimbari majore in lege fata de proiectul initial de act normativ. De exemplu, in loc de 40.000 de beneficiari s-a ajuns la circa 13.000, iar banii s-au imputinat si ei (doar 40 milioane de euro pe an). De asemenea, ceva neconcordante, ba chiar mari, sunt si in ce priveste suprafetele de solarii din tara noastra. Ministrul spune ca in prezent exista circa 1.600 ha de solarii, iar in urma programului vor aparea inca 1.300 ha, cu o productie de aproximativ 20.000 tone.

In urma cu doar cateva luni, Romania avea insa 323 hectare de sere si 4.020 hectare de solarii repartizate, in cea mai mare parte, in judetele Galati, Olt, Giurgiu, Dambovita, Ilfov, Buzau, Dolj, Cluj, Arad si Teleorman, potrivit datelor furnizate Agrostandard de catre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Probabil ca adevarul este pe undeva la mijloc sau poate domnul ministru nu a retinut cifrele exact…..

“Vrem să derulăm timp de 8 ani acest program, care începe din acest an. Vom aloca 40 de milioane de euro an de an, dar această sumă poată să crească în funcție de câți solicitanți sunt. Vom onora toate cererile în limita a 3.000 euro pe beneficiar, iar dacă nu ne ajung banii vom suplimenta prin bugetul de stat. Programul este deja cunoscut în toată țara, este dezbătut în fiecare localitate cu specialiștii și cu legumicultorii”, a declarat pentru AGERPRES Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pasul doi, centrele de colectare

Daea se asteapta ca programul sa aiba 13.300 de beneficiari pe suma prinsă în buget de 40 de milioane de euro. Cel de-al doilea pas urmarit sunt centrele de colectare, mai promite Daea. El sustine că, prin derularea programului, suprafața cultivată cu tomate în solarii s-ar putea dubla.

Citeste si EXCLUSIV: “Producatori si bazine legumicole din Romania” – un ghid util pentru companiile din agribusiness, retail si horeca

“Speram că va crește suprafața cultivată în solarii cu cel puțin 1.300 de hectare de la 1.600 de hectare câte sunt acum la nivel național. Am fost în bazinele legumicole Giurgiu, Matca, Vidra, dar și în alte zone din țară și agricultorii sunt interesați de acest ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, pe care îl pot lua dacă îndeplinesc condițiile. Ei pot cultiva atât soiuri de roșii românești cât și străine, dar important este ca în microclimatul țării noastre să obțină producții bune de roșii, cu gust, făcute de producătorii români și să se bucure și ei și noi de câștigul lor”, a spus Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *