Cum ajuta tehnologiile digitale în eficientizarea fermele de vaci

Cum ajuta tehnologiile digitale în eficientizarea fermele de vaci

 

Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat, in data de 7 aprilie, evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene.

La eveniment au fost invitati peste 50 de fermieri mici si mijlocii, membri ai filialelor judetene ale ACVBR din Brasov, Sibiu, Harghita, Covasna, Hunedoara, Cluj si Bacau.

In cadrul evenimentului FARM-A-THON, au fost prezentate aspecte cheie ale eficientizarii activitatii fermelor de vaci prin digitalizare, respectand conditionalitatile necesare obtinerii subventiilor pentru crescatorii de Baltata Romaneasca din Planul National Strategic 2023-2027.

Evenimentul a inclus si o sesiune de tip hackathon prin care s-au identificat si discutat tehnologii digitale care pot raspunde la doua provocari importante ale fermelor de vaci: cum se poate eficientiza activitatea fermelor si, in acelasi timp, cum se pot respecta conditionalitatile de mediu si legate de bunastarea animalelor din Planul National Strategic 2023-2027.

Prin intermediul acestui hackathon fermierii au avut ocazia sa vada infrastructuri specifice tehnologiilor Internet of Things (IoT), cum ar fi senzori si antene de transmisie date, precum si sa primeasca explicatii cu privire la modul de instalare a acestora si ce functionalitati au. Fermierilor li s-a raspuns la intrebarile lor legate de adaptarea conditiilor din ferme la noile progrese tehnologice si au propus variante de imbunatatire a solutiilor IT prezentate, pentru ca acestea sa fie cat mai relevante activitatii lor. Intalnirea a oferit si perspective pentru dezvoltarea fermelor prin intermediul digitalizarii si finantarilor europene in urmatorii 7 ani, pentru ca acestea sa-si creasca performanta, sustenabilitatea si sa ofere un randament mai bun.

  „Digitalizarea va fi viitorul pentru ferme! Intalnirea de azi reprezinta demararea programului de digitalizare a fermelor de Baltata Romaneasca si un nou inceput, un proiect comun al membrilor Asociatiei pentru implementarea solutiilor digitale in ferme, pentru cei care vor fi deschisi catre solutiile pe care le vom discuta astazi si care urmaresc optimizarea fermei, monitorizarea sanatatii animalelor si a respectarii conditionalitatilor de mediu”, a declarat Zoltan Haller, membru fondator al ACVBR SIM.

Irina Toma, managerul CID FIT a completat: „Intr-un peisaj al consultantei agricole in care multe ferme mici si medii de obicei primesc informatii despre posibilitatile de inovare in ferme de la vecini, alti fermieri, furnizori de input-uri sau de la televizor, sunt incantata ca discutiile de azi, legate de testarea tehnologiilor digitale in ferme, au loc sub indrumarea atat a unei asociatii de fermieri care le poate oferi centralizat sfaturi despre cum isi pot adapta solutiile in diferite tipuri de ferme, cat si a unui centru de inovare digitala care poate oferi servicii profesionale si impartiale de testare, experimentare si crestere a competentelor digitale pentru fermieri.”   

In urma evenimentului, mai multi fermieri si-au exprimat interestul pentru a participa la proiecte pilot pentru adoptarea si testarea unor astfel de tehnologii in fermele lor, sub indrumarea si coordonarea liderilor organizatiei ACVBR.

Digitalizarea agriculturii in Europa si Romania

Pentru urmatorii 7 ani, Comisia Europeana a creat doua programe de finantare pentru a sustine digitalizarea in agricultura, si anume Orizont Europa si programul DIGITAL[1].

Prin programului Orizont Europa[2] se va finanta cercetarea si inovarea in domeniul digitalizarii agriculturii, in special pentru dezvoltarea solutiilor ITla problemele cele mai presante din sectorul agro-alimentar, pentru cresterea raportului intre costurile si beneficiile solutiilor digitale dedicate domeniului, precum si pentru imbunatatirea nivelului de incredere in partajarea de date. Pentru perioada 2023-2027, 9 miliarde de euro vor fi investiti in proiecte din cadrul proritatii 6 „alimentatie, bioeconomie, resurse naturale, agricultura, piscicultura, acvacultura si mediu” care include si solutiile digitale pentru agricultura, precum si in cadrul prioritatii 4 „digital, industrie si industria aero-spatiala”, care include tehnologii inovatoare cum ar fi IoT, cloud, procesare avansata, inteligenta artificiala, robotica si blockchain care pot fi aplicate si in domeniul agriculturii.

O alta sursa importanta de sprijin pentru digitalizarea fermierilor si a firmelor din regiune pentru urmatorii ani sunt Centrele de Inovare Digitiala (CID sau DIH – Digital Innovation Hubs). In perioda 2022-2025, prin programul DIGITAL, Comisia Europeana va finanta in fiecare tara mai multe CID-uri care au rolul de a sustine intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sa adopte tehnologii digitale. Acestea ofera IMM-urilor si administratiilor publice servicii de demonstrare si testare ale solutiilor IT menite sa le creasca acestora nivelul de constientizare asupra tehnologiilor digitale disponibile in domeniul lor. CID-urile ofera de asemenea si servicii de instruire pentru cresterea competentelor angajatilor si pentru a le facilita accesul la finantare.

CID FIT este unul din cele 8 centre de inovare digitala din Romania care au candidat in februarie 2022 sa devina parte din reteaua europeana specifica si este singurul din Regiunea Centru care s-a angajat sa contribuie la digitalizarea IMM-urilor din toate cele 6 judete ale regiunii. Proiectul pilot realizat de CID FIT impreuna cu ACVBR SIM in cadrul Smart Agri Hubs este unul din primele evenimente ale CID FIT dedicate sectorului agricol si reprezinta un pas important pentru digitalizarea sectorului zootehnic din Romania. 

ACVBR SIM a identificat aceste oportunitati de finantare pentru urmatorii 7 ani si doreste sa promoveze solutiile digitale pentru cele 9500 de ferme membre ce cresc vaci de rasa Baltata Romaneasca. Baltata Romaneasca de tip Simmental este cea mai raspandita rasa autohtona de vaci ameliorata din Romania, fiind recomandata atat pentru productie de lapte, cat si pentru cea de carne.

Imbunatatirea randamentului fermelor romanesti de vaci este cu atat mai importanta cu cat sectorul zootehnic, si in special al cresterii vacilor, a fost in relativ declin in ultimii 30 de ani, cel putin din punct de vedere al efectivului de animale. In perioada 1990-2013, efectivul de vaci al Romaniei a scazut cu aproximativ 60%[3]. Desi sectorul cresterii bovinelor a intalnit apoi o usoara crestere, cu anul 2016 reprezentand un varf al efectivului de de bovine[4], acesta a continuat sa scada in umratorii 5 ani, fiind cu 11% mai mic in 2021. Astfel, in ceea ce priveste carnea de vita, deficitul comercial mediu anual este de 31 milioane euro, cu un grad de acoperire al importului prin exporturi de 48%[5]. Cu toate acestea, industria agro-alimentara este unul dintre sectoarele de specializare inteligenta din Regiunea Centru, avand un potential de crestere economica si inovare ridicat. Cresterea animalelor, precum si prelucrarea laptelui si a carnii reprezinta un lant valoric important pentru economia regionala, reprezentand aproximativ o treime din cifra de afaceri anuala a sectorului[6].

Avand in vedere faptul ca Romania are o structura agricola fragementata si polarizata, fiind tara cu cel mai mare numar de ferme mici din Europa, asocierea fermierilor in structuri asociative precum ACVBR este foarte importanta si oportuna si pentru promovarea inovarii in agricultura si diseminarea infomatiilor catre fermieri pentru cresterea competitivatatii acestora. Astfel, CID FIT si ACVBR SIM doresc sa continue colaborarea pentru dezvoltarea solutiilor digitale pentru fermierii de vaci din Romania, beneficiind si de finantarile oferite prin programele europene si nationale pentru pentru sustinerea inovarii si a digitalizarii in agricultura.

            

[

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *