Criza politică din Ucraina, pentru care nu există semnale că s-ar sfârși prea curând, a dat peste cap estimările analiștilor pentru acest an cu privire la prețul cerealelor pe piața internațională. Dacă estimările inițiale vizau o reducere a prețurilor, evenimentele din ultima vreme i-au făcut pe mulți să ia în calcul scumpirea cerealelor, în contextul în care Ucraina este al treilea cel mai mare exportator de cereale – al treilea la porumb și al saselea de grâu la nivel mondial. În ce ne privește, balanța comercială cu produse agricole pe relația cu Ucraina nu va fi prea mult afectată, din moment ce schimburile comerciale pe acest segment sunt mai degrabă nesemnificative. Exporturile se reduc la produse ale regnului vegetal, grăsimi și uleiuri animale și vegetale, produse alimentare, băuturi, tutun sau piei crude, cifrele fiind mai mult decât modeste (de ordinul miilor de euro în majoritatea cazurilor), în timp ce lista importurilor include produse cum ar fi combustibili minerali şi materiale plastice sau cereale, potrivit datelor oficiale.
Anul trecut, în primele zece luni, Ucraina a ocupat locul 15 în topul destinaţiilor pentru exportatorii autohtoni. Valoarea livrărilor româneșri pe piața ucraineană a depășit 750 de milioane de euro, cu 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2012. În același timp, importurile s-au redus cu 10% până la 400 de milioane de euro.
Mihai Ionescu, ANEIR: Firmele sunt circumspecte, până nu se clarifică situația
Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, susține că din cauza crizei politice din Ucraina firmele autohtone sunt circumspecte cu privire la aeastă piață, cel puțin până nu se clarifică situația. În ce privește schimburile cu materii prime agricole, acestea sunt mai degrabă nesemnificative, poate doar cu excepția importurilor de zahăr, care oricum intră prin Republica Moldova. România importă mai mult produse din metal și mai puțin materii prime agricole.
“Criza din Ucraina nu este o plăcere pentru noi, nu că ar fi Ucraina un mare partener comercial pentru noi“, a mai spus Ionescu.
El adaugă că efectele crizei încep deja să se vadă. Un exemplu doar, mai multe companii românești care trebuiau să meargă la un târg de mobilă în Ucraina, au anulat deplasarea din cauza situației politice de la Kiev.
Schimburile comerciale bilaterale România-Ucraina (la data de 31.12.2012)
Categorie de marfă Export (Mii USD) Import (Mii USD)
Total 1073442.40 1073442.40
Animale vii și produse ale regnului animal 0.00 0.00
Produse ale regnului vegetal 74432.20 16464.90
Grăsimi și uleiuri animale și vegetale 2046.40 5528.00
Produse alimentare, băuturi, tutun 3752.00 4579.70
Piei crude/tăbăcite, blănuri și art. din acestea 12283.70 1764.90
Sursa: INS
Sitaru: Am putea asista la o creștere destul de mare a prețului la cereale
Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, spune că dacă situația se înrăutățește, din punct de vedere agricol, s-ar putea ca prețurile la cereale să fie ceva mai mari.
“Poate fi o creștere destul de mare, cum a mai fost în urmă cu câțiva ani, când rușii au interzis exporturile de cereale”, a declarat Sitaru.
Și analiștii externi sunt destul de preocupați de evoluția prețurilor. De la începutul anului, deja cursul la zahăr, a crescut spectaculos, la fel și prețul grâului pe fondul secetei din Australia și a tensiunilor din Ucraina. Un singur exemplu: luni, 3 martie, prețul la grâu a înregistrat cea mai mare creștere după 2012 (avans de 5% la grâu, adică vreo șapte euro pe tonă respectiv 4% la porumb la Bursa de la Chicago). Pentru perioada următoare, oferta de cereale, de grâu în mod special, riscă să scadă, mai ales că unii producători, așa cum se așteaptă experții, ar putea să-și conserve stocurile de teamă că ar putea suferi efectele devalorizării monedei ucrainene – care a pierdut deja din valoare de la începutul anului.
Zootehnia, schimburi zero
Schimburile economice dintre România și Ucraina sunt inexistente în ce privește animalele vii – la nivelul lui 2012, balanța comercială era zero, potrivit datelor statistice. Și nici nu-i de mirare în condițiile în care orice export sau import de animale sau produse de origine animală între România şi Ucraina este întrerupt, ca urmare a incompatibilităţii certificatelor sanitar-veterinare între cele două țări. Romania emite certificate după legislaţia Uniunii Europene, iar Ucraina după legile proprii.
“Nu avem schimburi pe partea de zootehnie. La bovine nu avem ce exporta, oile merg către turci și arabi, iar carnea de pasăre către Germania”, a declarat Gheorghe Budrală, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Aberdeen Angus.
Nici pe partea de porcine nu există relații comerciale între cele două state, situație care mai mult ca sigur se va prelungi în contextul în care pesta porcină africană se extinde în țările din regiune, existând pericolul apariției de focare și în Ucraina, după cazurile din Rusia, Belarus și Polonia.
Ucraina, grânarul Europei
Ucraina este al șaselea exportator mondial de grâu, iar recent a devenit al treilea exportator de porumb după SUA și Brazilia, potrivit Commerzbank. Suficiente motive ca această țară să conteze pe piețele internaționale, inclusiv la bursa de la Chicago.
În sezonul actual, Ucraina a livrat la export 15 milioane de tone de porumb și 7 milioane de tone de grâu.
Exporturile au încetinit la începutul acestui an pentru că cea mai mare parte a cerealelor a fost livrată deja. Piața internațională contează în continuare pe cele 4 milioane de tone de porumb și 2,7 milioane de tone de grâu care se află în silozuri.
În primele zece luni din 2013, exporturile de produse agricole ale Ucrainei se ridicau la 13,5 miliarde de dolari. Ucraina este recunoscută drept grânarul Europei, fiind al treilea exportator de cereale la nivel mondial. În 2013, era așteptată o producţie record de cereale (peste 60 milioane de tone). In acelasi timp, Ucraina este cel mai mare exportator din lume de ulei de floarea soarelui. În ultimii ani, s-a dezvoltat puternic și zootehnia.
Sursa: Lumea Satului