Preturile la cereale s-au micsorat in ultimii patru ani, pe fondul unui excedent mondial. Cu alte cuvinte, se produce mai mult fata de necesar, urmarea fiind constituirea unor stocuri mai mari, potrivit unor informatii prezentate de reprezentantii Credit Agricole la conferinta “Producem mai bine, vindem mai bine”, organizata de CCIFER, Camera de Comert Italiana din Romania si Ambasada Tarilor de Jos. In 2016, de exemplu, productia de grau la nivel mondial s-a situat la nivelul cel mai ridicat fata de anii anteriori. Consumul a crescut si el, chiar daca intr-un ritm mai incet.
Trebuie mentionat insa faptul ca spre deosebire de anii precedenti, calitatea graului din 2016 este inferioara, find dificil sa gasesti un grau cu un nivel ridicat de proteina, pentru care si preturile sunt mai bune de altfel, au mentionat reprezentantii Credit Agricole. Pentru Romania, ar putea sa fie insa un atu. O recunoaste si specialistul francez care spune ca tara noastra este “competitiva din punct de vedere al preturilor si calitatii si poate sa raspunda anumitor criterii specifice cerute de importatori” (n.red- vezi cazul Egiptului). Mai pe scurt, incepem sa devenim concurenti importanti pentru francezi….
“Romania are o productie in crestere de cativa ani, care poate fi explicata prin conditiile climatice bune, ea este devansata de Franta si Germania. Competitia pe piata se accelereaza, mai ales ca tarile din zona Marii Negre incep sa-si intareasca pozitia”, a precizat francezul.
La export, Romania ocupa locul trei In Europa, dupa Germania si Franta. In sezonul 2016/2017 tara noastra a inrregistrat cele mai mari exporturi de grau din istorie (n.red- peste 5 milioane de tone la acest moment). Dincolo de partenerii traditionali pe lista destinatiilor, avem parte si de ceva surprize. De exemplu, Vietnam a devenit a doua mare piata de export pentru graul romanesc.
Citeste si Copa-Cogeca: Suprafetele cultivate cu cereale au scazut in Europa
In 2016, productia de grau a scazut la nivel european, iar calitatea a fost medie fata de anii precedenti, in conditiile in care 60% din grau a mers catre industria de morarit, fata de 71% in 2015.