Cooperativele agricole cauta manageri calificati

Cooperativele agricole cauta manageri calificati

 

In Romania, exista peste 4.000 de cooperative, din care aproape 800 au fost infiintate in 2021, ceea ce inseamna ceva mai putin de o cincime din total. Este vorba de un record istoric, pentru ca s-a depasit numarul de cooperative care existau in Romania inainte de 1990 – peste 3.000.

Marea problema este ca o mare parte dintre acestea nu sunt competitive, iar managerii buni sunt foarte putini.

Chiar daca interesul pentru infiintarea de cooperative este in crestere, cooperativele agricole, la noi, detin o cota de piata de doar 2%, fata de 50% in Franta sau 83% in Olanda. Intr-un scenariu optimist, se vorbeste, insa, de atingerea unei cote 20-25% pana in 2030.

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila Cluj solicita implicarea autoritatilor si a societatii civile in procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

„Din punctul nostru de vedere, exista inca un deficit semnificativ de competente de management cu aplicare in cazul particular al acestor forme asociative, motiv pentru care am gandit si am derulat proiectul CoopNet 2.0 in acesti ultimi doi ani. Facem astfel un apel catre autoritati sa sprijine cooperativele pentru ca acestea sa poata forma sau angaja manageri calificati sa le supervizeze operatiunile”, sustine Márton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundatiei.

In contextul actual, marcat pe de o parte de amenintarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea in noul ciclu de finantare a agriculturii prin Planul National Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o sansa – poate unica – de a juca un rol major in dezvoltarea economiei noastre, cu conditia sa beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finantare din fonduri europene care urmeaza sa vina.

Acum toata lumea mizeaza pe PNS 2023-2027, care este in curs de aprobare de catre Comisia Europeana, si in care sunt prevazute linii de finantare pentru aspecte cum ar fi transferul de cunostinte sau consilierea in afaceri agricole. Acestea vizeaza in mod explicit aspecte bine definite, de exemplu «subiecte orizontale legate de activitatile fermei», precum cadrul legal aplicabil, tehnologie, marketing, IT, bioeconomia, diversificarea activitatilor, inovatii, digitalizare si asa mai departe, spune Balogh.

Cooperativele in UE

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, in UE functioneaza circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajati. 163 de milioane de cetateni europeni, adica aproximativ o treime din intreaga populatie a Uniunii, au statut de proprietar intr-o cooperativa agricola.

In Vest, cota de piata a cooperativelor agricole variaza mult de la o tara la alta, de la 83% in Olanda si 79% in Finlanda, pana la 50% in Franta, adica mult peste Romania.
Potrivit datelor provizorii din Recensamantul Agricol 2020, in Romania exista peste 2,88 de milioane de exploatatii agricole, aproximativ 33% din numarul total de exploatatii din UE (date Eurostat valabile pentru 2016), dimensiune medie fiind de doar circa 4,42 ha/exploatatie, cu mult sub media europeana de 16,6 ha/exploatatie.

Pe langa avantaje precum posibilitatea de a-si vinde mai usor productia, capacitatea mai mare de negociere a preturilor de vanzare, controlul unor costuri cum sunt cele cu depozitarea si transportul produselor sau capacitatea de a se folosi de resursele grupului in scopuri de marketing si promovare, cooperativele pot accesa mai usor finantari si know-how, considera reprezentantii Fundatiei.

Programul CoopNet 2.0

Din reteaua CoopNet fac parte peste 80 de entitati – cooperative, Grupuri de Actiune Locala, asociatii si fundatii. In cadrul programului CoopNet 2.0 organizat de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire si mentorat, la cursuri in domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane si management de proiect, acesta din urma fiind acreditat de catre ANC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *