Valoarea garantiei pentru ambalaje ar putea fi de 50 de bani, decizia urmand a fi luata de Ministerul Mediului, iar consumatorii ar putea primi contravaloarea in numerar, a afirmat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei la conferinta anuala a asociatiei. “Valoarea garantiei va fi reglementata prin hotarare de Guvern. Exista un studiu pe care l-a facut public Ministerul Mediului si care confirma disponibilitatea consumatorului roman de a intoarce aceste ambalaje la o valoare a garantiei de 50 de bani pe ambalaj.
Exista un studiu pe care si noi in cadrul Aliantei Producatorilor de Bauturi l-am facut pentru a testa deopotriva opiniile si tendintele consumatorilor si vine ca o validare a acestui cuantum. Ramane la dispozitia Ministerului Mediului sa decida exact cuantumul acestei garantii, dar punctul de pornire in acest moment este de 50 de bani, putand fi ajustat in viitor in functie de contextul economic si la recomandarea operatorului de sistem”, a declarat Julia Leferman, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ea spune ca vor exista mai multe optiuni prin care aceasta garantie va fi returnata consumatorului, inclusiv numerar.
“Din punctul de vedere al propunerii pe care noi am inaintat-o ministerului, nu trebuie sa excluda optiunea de returnare in numerar a garantiei catre consumator. La pachet cu aceasta pot exista si alte modalitati de plata. Colectarea se va putea face manual la magazinele mici sau la magazinele mai mari cu aparate automate. Acelea vor elibera un voucher. Voucherul respectiv poate fi folosit pentru achizitii in magazin sau la casa pentru obtinerea numerarului corespondent valorii ambalajelor care au fost aduse in spatiul magazinului”, a declarat Julia Leferman.
2020 este un an dificil pentru berari, in conditiile pandemiei de COVID-19 care a dus la restrangerea activitatii in HoReCa, dar si in alte sectoare, cu urmari importante asupra consumului de bere.
Productia locala acopera undeva la 97% din consum, un procent pe care nu-l prea vedem si in alte industrii.
Din pacate, materiile prime necesare provin mai mult din import, oferta locala fiind foarte mica.
Producatorii de orz si hamei, culturi mult mai rentabile fata de cele clasice, au cerut Ministerului Agriculturii sa sprijine aceste culturi pentru a putea asigura cererea interna venita din partea industriei berii.