Congresul CEPM la București: Fermierii cer claritate legislativa si sustinere financiara consistenta pentru perioada 2028–2034

Congresul CEPM la București: Fermierii cer claritate legislativa si sustinere financiara consistenta pentru perioada 2028–2034

 

Saptamana aceasta, Bucurestiul a fost gazda Congresului European al Confederatiei Europene a Cultivatorilor de Porumb (CEPM). Cu aceasta ocazie, delegatiile organizatiilor membre ale CEPM au facut un bilant al ultimului an agricol, care a adus noi provocari sectorului, si au analizat, in cadrul congresului anual al organizatiei, cele mai recente propuneri legislative pentru perioada imediat urmatoare, dar si pentru programarea 2028 – 2034.

Pachetul de simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC) propune schimbari importante incepand chiar cu acest an, pentru reducerea birocratiei (prin sisteme de plati directe mai simple, mai putine verificari ale producatorilor, s.a.), relaxarea standardelor ecologice, crearea unui fond de rezerva permanent pentru sprijin rapid in caz de dezastre naturale precum seceta sau inundatiile si instrumente mai flexibile etc.
Comisia ar dori ca aceste modificari sa fie aprobate in procedura rapida de colegiuitori (Consiliul si Parlamentul European), inainte ca alegerile din diferite state membre si negocierile bugetare sa reconfigureze contextul politic european.

Participantii la congres au salutat oportunitatea modificarilor propuse, dar au tras un semnal de alarma aratand ca ele vin intr-un moment tensionat, marcat de proteste si presiuni bugetare care genereaza incertitudine si lipsa de predictibilitate pentru fermierii europeni.

“In ultimii 20 de ani, radarul de sustenabilitate si suveranitate al Farm Europe arata ca productia a stagnat din cauza reorganizarilor din cadrul UE, rezultat al unei abordari de reducere a cheltuielilor pentru PAC, care a accelerat restructurarea odata cu schimbarile demografice. Deja lipsesc 85 de miliarde de euro pana in 2027 pentru a mentine parghia economica a PAC, echivalentul a doi ani de plati directe. Cum intentioneaza UE sa compenseze pierderea fondurilor UE pentru fermieri, stiind ca platile directe reprezinta, in medie, 70% din venitul fermierilor?”, a aratat invitatul special la congres Luc Vernet, secretar general al think-tank-ului european Farm Europe, la care Forumul APPR a aderat de curand.

“Intr-un moment in care concetatenii nostri asteapta solutii care sa duca la mai multa independenta economica si la protejarea valorilor europene, Comisia trebuie sa inteleaga ca este vital sa puna punct abordarii conform careia PAC poate achita nota de plata a altor sectoare, reteta sigura pentru a inscrie agricultura din UE pe traiectoria descresterii economice exact atunci cand avem mai mult ca oricand nevoie sa producem si sa ne reducem dependenta de alte regiuni ale lumii”, a spus si Frank Laborde, fermier francez si presedinte al CEPM.

Vicepresedintele CEPM Silviu Mihai a adaugat ca pentru organizatia europeana este extrem de importanta o abordare unitara si ambitioasa a gestionarii riscurilor cu care se confrunta productia agricola.

„Irigatiile sunt parte integranta a managementului riscurilor si dorim sa jucam un rol activ noi, ca reprezentanti ai CEPM, dar si Forumului APPR, in dialogul cu autoritatile europene si nationale asupra dosarului utilizarii durabile a apei.”

La randul sau, Theodor Ichim, presedintele FAPPR, a subliniat ca organizatia pe care o conduce se opune cu vehementa abordarii curente a Bruxelles-ului de a trece la un fond unic multisectorial in urmatoarea perioada de programare, cu plati conditionate de indeplinirea unor obiective si care ar putea insemna o diluare a bugetului agricol si o predictibilitate redusa pentru fermieri, care se bazeaza pe alocari PAC multianuale pentru a-si planifica investitiile.

Totodata, agricultura s-ar putea confrunta cu o crestere a birocratiei si a complexitatii daca s-ar trece la un fond multisectorial, ceea ce este exact opusul a ceea ce promite Comisia si solicita de ani intregi fermierii. Nu in ultimul rand, consecinta cea mai grava ar putea fi chiar erodarea capacitatii blocului comunitar de a produce, de a furniza bunurile publice esentiale pe care le asteapta societatea: securitatea alimentara si contributia la lupta impotriva schimbarilor climatice, la decarbonarea economiei UE!

Agricultorii membri ai CEPM si FAPPR doresc un cadru care sa le permita sa-si indeplineasca rolul si solicita in primul rand ca agricultura europeana sa fie protejata. De asemenea, fermierii doresc sa se angajeze in a gasi solutii la provocarile globale prin dezvoltarea de produse valoroase pentru toate pietele, prin acces la toate inovatiile, de la digitalizare la biotehnologie.

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (FAPPR) este o structura profesionala federativa, formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, infiintata in anul 2012.

Forumul APPR este vocea activa a fermierilor si procesatorilor din agricultura, membra a Confederatiei Europene a Producatorilor de Porumb (CEPM) si a platformei europene Farm Europe – activa in reprezentarea intereselor legitime ale filierelor agricole europene.

FAPPR furnizeaza asistenta tehnica, economica si legislativa pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania afiliate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *