Cine este fermierul care “bate” productiile din pliantele multinationalelor

Cine este fermierul care “bate” productiile din pliantele multinationalelor

 

IMG_20170905_193324Nu lucreaza o suprafata foarte mare de teren, ci se incadreaza mai degraba la categoria fermelor de dimensiuni medii cu cele circa 170 de hectare aflate in administrare, dar chiar si asa obtine rezultate care dau peste cap pana si cele mai optimiste previziuni ale furnizorilor de seminte. Este vorba de Emil Dumitru, care dincolo de faptul ca detine functia de presedinte al federatiei Pro Agro, este fermier si acest lucru se vede cel mai bine in camp, dupa cum el insusi declara. Mai precis, pe platformele cultivate, pentru prima data, in acest an cu hibrizii de porumb Dekalb la ferma familiei Dumitru din localitatea Chiselet, judetul Calarasi, unde productiile preconizate sunt cu mult peste asteptari, in ciuda impedimentelor determinate de specificul unui an agricol dificil, chiar si peste nivelul specificat in pliantele Monsonto. Un pariu castigat de Emil Dumitru, care vrea sa dovedeasca ca se poate face performanta si in fermele de dimensiuni medii, iar productiile de peste 10 tone/ha la porumb nu mai sunt un obiectiv chiar de neatins.

Conditii de balta, dar si productii mari

Chiar daca a fost la prima incercare in acest an, rezultate care se intrevad pe platforma de la Chisalet il fac pe seful Pro Agro se fie pe deplin satisfacut. Un pariu castigat nu doar de el, ci si de specialistii Monsanto, care i-au acordat girul unei asemenea incercari.

“Este un pariu castigat. Platforma de la Chiselet a fost infiintata la sugestia lui Emil Dumitru care ne-a zis ca vrea sa obtina si el productii de peste 10 tone/ha de porumb. A dorit sa faca o platforma care sa reprezinte un femier mediu si mic si tehnologia dintr-o asemenea ferma. Daca pana acum aveam 6-8 randuri pe fiecare hibrid, in acest moment am zis sa avem undeva la 5 ha”, a declarat Gabriel Ghita, director regional Monsanto, prezent la evenimentul organizat la ferma familiei Dumitru.

Si nu a fost deloc usor, mai ales ca provocarile au fost la tot pasul. Pamantul a fost lucrat excesiv, dupa cum recunoaste si Emil Dumitru, pentru ca terenul a fost scarificat de doua ori, apoi au venit si ploile, iar dupa mistretii si tot asa…

“Am avut cultura premergatoare rapita, am scarificat si cand am trecut dupa vreo luna prin zona era asa de tare terenul ca am luat hotararea sa mai scarificam o data….Suntem foarte aproape de Dunare, iar in primavara ne-am trezit ca izvora apa din pamant. Am pregatit terenul excesiv, iar cand sa semanam s-a stricat tractorul de semanat si a trebuit sa luam altul de la un fermier vecin”, si sunt cateva din dificultatile intampinate de Emil Dumitru in aceasta campanie.

IMG_20170905_193321
Nu in ultimul rand, a avut parte si de ploaie, chiar a doua zi dupa semanat – 120 litri pe metru patrat, dar si de temperaturi sub un grad Celsius.

Ce spune specialistul?

In ciuda acestor dificultati, dar si a densitatii mai mici la semanat, rezultatele sunt datatoare de sperante pentru viitor. Pe platforma de la Chiselet au fost testati patru hibrizi de porumb pentru a vedea care se potriveste cel mai bine zonei, dar si tipului acesta de ferma.

“Nu se pot obtine productii de peste 11 tone/ha fara sa vii cu o tehnologie adecvata din punctul meu de vedere si cu tot ce inseamna genetica. In aceasta zona 10-12 tone/ha sunt productii normale, dar nici iesite din tipar”, a atras atentia Gabriel Ghita.

IMG_20170905_194555
Ca rezultatele la ferma familiei Dumitru au depasit asteptarile o dovedesc si productiile estimate pentru hibridul Dekalb 4943, de altfel cel mai timpuriu din platforma si care se preteaza foarte bine pentru fermele de dimensiuni mici si medii. Adica pentru fermierul care nu isi permite sa puna porumbul la o densitate mai mare, dar nici sa foloseasca o cantitate riidcata de ingrasaminte etc.

“Este foarte stabil pentru fermierii care vor productii intre 7 si 9 to/ha fara foarte multe griji”, a declarat Ghita.

La Chiselet, insa, va atinge 10 tone pe putin….., adica cu mult peste ceea ce era scris in pliante. Iar daca pe viitor sunt eliminate impedimentele din 2017, rezultatele ar putea fi si mai spectaculoase.

Citeste si Noua Zeelanda, tara unde graul ajunge la productii de 17 to/ha

“Densitatea ridicata poate duce la productii mult mai mari. Multi fermieri din Ialomita si Calarasi vor obtine in acest an productii de 13-14 tone chiar la hibrizii semitimpurii cu genetica Dekalb. In aceasta zona se pot obtine productii de 13-14 tone/ha, daca nu chiar 17 tone/ha”, a precizat si Daniel Stanciu, director de marketing si strategii pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al Monsanto.

Mai mult decat incurajator chiar si pentru o ferma de familie….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *