Cine este bulgarul controversat care cumpara teren agricol in Oltenia

Cine este bulgarul controversat care cumpara teren agricol in Oltenia

 

Un fermier bulgar a reusit sa stranga circa 10.000 de hectare de teren agricol in sudul Romaniei, o mare parte din suprafete fiind preluate de la Mihai Rotaru, patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova.

Investitorul este Svetoslav Ilchovski, patronul firmei Altimir – BS, unul dintre cei mai mari fermieri din Bulgaria, dar si un personaj controversat implicat in mai multe scandaluri.  

In 2021, Svetoslav Ilchovski – care detine societatile Ilcovski ET „Svetoslav Ilcovski” si „Altimir-BS” (cu sediul in Knezha, zona Plevna) -, lucra peste 10.500 de hectare de teren agricol. Fermierul se lauda cu o capacitate de depozitare de 200.000 de tone, dar si cu un profit de 15 milioane leva (7,5 milioane euro) obtinut din ferma, potrivit presei bulgare. De asemenea, Ilchovski este si un exportator important de marfuri agricole, potrivit Puterea.

La acel moment, fermierul anunta ca isi vinde afacerea in Bulgaria.

 „Externalizam afacerea din Bulgaria, nu ne mai simtim bine aici. Acesta este singurul motiv”, sustinea omul de afaceri. Intre timp, se pare ca si-a mutat afacerile in Romania, dupa cum sustine presa bulgara.

Se confirma astfel informatiile publicate de Ziarul Puterea, conform carora un bulgar cumpara teren in sudul Olteniei.  Ultima miscare: investitorul de peste Dunare negocia preluarea unui pachet de 20% din actiunile Hastro Sovarna, societate fondata de fermierul Cornel Stroescu, care a confirmat discutiile in acest sens.

Svetoslav Ilchovski este cel care a cumparat si compania Rural Capital, cu activitati in cultura cerealelor, potrivit datelor de la Registrul Comertului, de la Mihai Rotaru, relateaza si ZF. Rotaru nu a dorit sa comenteze legat de situatie, dar nici nu a negat informatia.

Cine este Svetoslav Ilchovski

Svetoslav Ilchovski se numara printre cei mai mari fermieri din Bulgaria, fiind in clasamentul primilor 17 beneficiari de subventii, in 2021, in fapt cei care au primit sume de peste un milion de leva (chiar si pe mai multe societati).

Anul trecut, fermierul a primit circa 2 milioane de leva subventie, din care 1.265.491,36 leva (647 030 euro) au fost plati directe si 845.583 leva (432 336 euro) a reprezentat plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu.

De-a lungul timpului, de numele lui Svetoslav Ilchovski au fost legate mai multe scandaluri. Anul trecut, de exemplu, fermierul il acuza de coruptie pe premierul Boyko Borissov. Mai mult, a facut si unele referiri la celebrele lingouri de aur gasite in dormitorul oficialului de la Sofia.

In spatiul public, prima data s-a auzit de el in 2012, cand Ilchovski a acuzat un deputat de santaj, acesta fiind ulterior arestat si dat afara din partid. Miza: un teren agricol din Montansko pentru care politicianul a cerut o mita de 200.000 de leva.

Revenind la anul 2019, fermierul a mai precizat ca a fost sunat de catre ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Petia Avramova, si avertizat sa nu mai cumpere terenuri, potrivit svobodnaevropa.bg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *