Cine detine cea mai mare ferma de vaci din Romania

Cine detine cea mai mare ferma de vaci din Romania

 

Cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, infiintata in urma cu 15 ani de un olandez, are peste 10.000 de vaci de muls si tineret bovin si lucreaza 7.000 ha de teren agricol.

Grupul DN Agrar, care a luat nastere in 2008, cand olandezul Jan Gijsbertus de Boer a infiintat companía DN Agrar, include 15 societati, dintre care 4 ferme care au ca activitate principala cresterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), productia de lapte de vaca (fermele Cut, Lacto Agrar si Apold), precum si productie agricola vegetala. De altfel, grupul olandez este lider in productia de lapte de vaca in Romania cu o cantitate de 150.000 litri zilnic.

Firmele din grup cultiva in acest moment peste 7.000 de hectare de teren agricol in judetele Alba, Sibiu si Hunedoara, obiectivul fiind sa se ajunga la o suprafata lucrata de 10.000 de hectare prin achizitia altor ferme cu productie agricola vegetala si/sau zootehnica, dupa cum sustin reprezentantii producatorului de lapte.

Productiile obtinute din culturile infiintate sunt folosite in principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

DN Agrar Group a incheiat primul trimestru din 2023 cu o cifra de afaceri de 44 milioane de lei, in crestere cu 48% fata de T1 2022, si un profit net de 8 milioane de lei, ceea ce inseamna un avans de 172%, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. Rezultatele au fost sustinute in principal de cresterea capacitatii de productie si de pretul de livrare a laptelui.

„Am crescut capacitatea de productie in mod sustenabil si am reinnoit efectivul de animale, continuand dezvoltarea operatiunilor noastre. Cantitatea de lapte livrata a crescut cu 13% in primul trimestru al anului fata de  perioada similara din 2022, si ne asteptam sa mentinem trendul de crestere in ceea ce priveste productia. Am optimizat costuri si ne-am eficientizat la nivel operational, proces care va continua pe parcursul intregului an”, a declarat Jan Gijsbertus De Boer, Presedinte al Consiliului de Administratie DN Agrar Group.

Olandezii s-au numarat printre primii investitori straini in sectorul laptelui in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *