Capitalizarea agriculturii romanesti ramane in continuare un subiect sensibil, mai ales in cazul fermelor de dimensiuni medii si mici. De unde vin totusi banii in agricultura? Daca dam la o parte zona de industrii conexe, finantarea agriculturii se face jumatate de catre banci si jumatate de catre IFN-uri, potrivit lui Codrut Nicolau, director general adjunct Patria Bank. Acesta a prezentat in cadrul Bucharest Food Summit 2019 cele patru motive principale din cauza carora relatia fermier – banca are de suferit in Romania, punandu-i in garda pe fermieri vizavi de asteptarile pe care ar trebui sa le aiba in relatia cu finantatorul.
Cele patru mari motive care fac dificila relatia dintre agricultor si banci:
– Neintelegerea de catre banca a business-ului agricol
– Bancherul nu explica produsul de finantare suficient sau ofera produse de finantare clasice spre inexistente
– Bancherii fac analiza financiara in baza istoricului, in baza culturilor trecute, ceea ce nu este intotdeauna relevant. De fapt, ei ar trebui sa faca analiza pe planurile culturilor viitoare.
– Exista o flexibilitate diferita a bancilor in Romania cu referire la incasarile tarzii pe care un fermier le poate avea din granturi, subventii sau alte surse externe.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
Si sa nu uitam un lucru: fermierii mici si medii nu sunt suficient educati financiar, iar bancile poarta o responsabiltate in a schimba aceasta stare de fapt, mai ales prin ceea ce fac, a mai declarat Codrut Nicolau.
Citeste si Queen Hind, nava mortii pentru 14.600 de oi. Geronimo Branescu, sef la DSVSA Constanta!
Sursa: FoodBiz