Cei mai saraci tarani, in zonele cu cei mai mari latifundiari

Cei mai saraci tarani, in zonele cu cei mai mari latifundiari

 

tarani_latifundiari_saracieIn zonele unde sunt comasate mari exploatatii agricole populatia locala sufera cel mai tare din cauza saraciei, considera reprezentatntii fermierilor din Romania. Preluarea unor suprafete extinse de teren agricol de catre mari latifundiari a privat populatia locala de singurul mijloc de venit si a condamnat la saracie un mare numar de oameni. Transferul rapid de proprietate asupra terenurilor agricole s-a datorat, potrivit agricultorilor, gravei decapitalizari a populatiei de la tara. “Acesti samsari, care, pe langa faptul ca au depopulat aceste sate, au saracit aceste zone, pentru ca ei au devenit mari latifundiari in aceste zone. Daca va veti uita pe o harta a saraciei in Romania, facuta chiar de ASAS, veti vedea ca unde sunt mari conglomerari de terenuri, mari firme detinatoare de suprafete de teren, si saracia populatiei din zona este cea mai acuta din Romania”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Aliantei ROPAC.

Hemoragie de terenuri din cauza decapitalizarii grave

Potrivit reprezentantului fermierilor, s-a produs o adevarata hemoragie a terenurilor arabile din cauza decapitalizarii grave a agricultorilor romani.

“Oamenii, care din cauza lipsei accesului la credite si a lipsei de capitalizare n-au fost in stare sa cumpere aceste suprafete de terenuri. Strainii au venit cu o marja foarte mica peste pretul pietei. Si, lumea, in foame de bani, pentru ca toata populatia de la tara este o populatie saracita, a vandut pamantul si, astfel, au devenit si mai saraci. Si daca ar vrea acum sa-si mai creasca suprafetele, nu mai au de unde pentru ca le-au vandut deja”, a mai aratat Franc.

Franc: doar 10% dintre marii latifundiari fac agricultura

Fermierul sustine ca acesti mari latifundiari iau banii pe care Europa ii aloca pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si ii repatriaza in tarile de origine. Altfel spus, strainii cu subventiile, iar romanii cu munca.

“Doar 10% dintre marii latifundiari straini fac agricultura in Romania. Nu stiu daca sunt 10% din ei care vin sa faca ferme si sa faca activitate agricola in Romania. Restul sunt oportunisti care vin sa se foloseasca de acest vid legislativ care exista in Romania. (…) Pe terenurile respective lucreaza romanii fara forma de sprijin de la APIA. Pe langa faptul ca strainul ia o subventie de la APIA, mai primeste si o arenda de la fermierul roman ca sa-si multiplice veniturile fara munca”, a conchis presedintele Aliantei ROPAC.

One thought on “Cei mai saraci tarani, in zonele cu cei mai mari latifundiari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *