Dupa caise, avem productie mica si la  piersici in Europa. Probleme din cauza vremii

Dupa caise, avem productie mica si la piersici in Europa. Probleme din cauza vremii

 

Europa va avea in acest an cea mai slaba productie de piersici din ultimii 30 de ani, din cauza fenomenelor meteo extreme (gerul din primavara), care au produs pagube in principalele tari producatoare, potrivit Medfel. Astfel, Italia va avea pentru al doilea an consecutiv o recolta foarte mica, cu 43% mai putin decât media din ultimii cinci ani, Grecia se asteapta la o productie redusa la jumatate, iar Spania estimeaza o pierdere de aproximativ 25% raportat la media din ultimul cincinal. Nici francezii nu stau mai bine, prognozele sunt destul de rezervate: recul de 30% fata de 2020, respectiv 25% raportat la media cincinala, arata France Agricole.

In acest context, preturile au crescut semnificativ, in  luna iunie fiind consemnat un avans de 22% fata de anul trecut si de 43%, comparativ cu media din ultimii cinci ani.

Dupa cate se pare, 2021 este un an prost pentru producatorii de fructe care au avut pierderi insemnate, iar cel mai la indemana exemplu sunt caisele si piersicile, cu productii mai mici cu 40%, respectiv 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *