Maxim de productie de 3,3 mil. tone la floarea soarelui, in acest an. Cum pierde Romania 2 mld. euro la valorificare

Maxim de productie de 3,3 mil. tone la floarea soarelui, in acest an. Cum pierde Romania 2 mld. euro la valorificare

 

Romania realizeaza o treime din productia anuala de floarea-soarelui din UE, dar pierde anual 2 mld. dolari la valorificare. Anul acesta, Romania inregistreaza un maxim al productiei de floarea-soarelui de 3,3 milioane tone, din care consumul intern reprezinta aproximativ 1,2 – 1,3 mil. tone, restul fiind livrat la extern. Recolta din 2021 reprezinta circa 34% din productia Uniunii Europene, fiind realizata la un randament minim de 2,75 tone/ha, de pe o suprafata insamantata de 1,2 mil. ha, potrivit datelor comunicate de Clubul  Fermierilor Romani.

Romania are nevoie, astazi, mai mult ca oricand, de asigurarea unor politici care sa sprijine cresterea valorii adaugate in agricultura prin stimularea cantitatii de depozitare si procesare a cerealelor si plantelor oleaginoase, realizata concomitent cu investitii de modernizare a infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative, care sa permita cresterea competitivitatii afacerilor agricole romanesti si indreptarea deficitului balantei comerciale, se arata intr-un comunicat al Clubului Fermierilor Romani (CFRO).

Tara noastra are nevoie de o coordonare care sa asigure in mod eficient, responsabil si sustenabil echilibrul intre nevoia asigurarii securitatii alimentare a tarii si calitatea produselor exportate, respectand in acelasi timp conditiile europene specifice fiecarui produs in parte.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

In acest sens, pentru a sprijini fermierii in scopul cresterii valorii adaugate generate de afacerile agricole din Romania, Clubul Fermierilor Romani propune urmatoarele:

  • Stimularea finantarii specifice realizarii unor investitii in infrastructura de depozitare;
  • Subventionarea dezvoltarii si modernizarii unitatilor de procesare cu scopul cresterii capacitatii de procesare;
  • Oferirea de sprijin cuplat pentru fermieri, in vederea pastrarii in tara a materiei prime specifice zonei de procesare;
  • Crearea de facilitati fiscale pentru activitatea de procesare;
  • Ofertarea produselor procesate in pietele traditional partenere pentru vanzarea materiei prime, concomitent cu identificarea de piete noi pentru comercializarea produselor finite.

”Spre exemplu, pentru cultura de floarea-soarelui, tara noastra utilizeaza pentru consumul intern aprox. 1,2 – 1,3 mil. tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021, de 3,3 mil. tone. Aceasta cantitate reprezinta aprox. 34% din productia Uniunii Europene specifice acestei culturi, realizata la un randament minim de 2,75 tone/ha, in cadrul unei suprafete insamantate de 1,2 mil. ha”, explica Cezar Gheorghe, consultantul Clubului si expert analist in comertul cu cereale.

”Anul acesta, Romania inregistreaza un maxim al productiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membra a spatiului comunitar european, inregistrand astfel o crestere de aprox. 1,22 mil. tone fata de anul 2020. Lipsa unor unitati de procesare la nivel national conduce la vanzarea materiei prime catre tari precum Bulgaria (aprox. 400.000 tone/an), Turcia (aprox. 400.000 tone/an), Ungaria (aprox. 220.000 tone/an), tari din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franta si Spania). Practic, in acest an agricol, aprox. 2 milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE si extra-UE”, concluzioneaza Cezar Gheorghe.

Impactul financiar al acestor exporturi indica o diferenta de 535 dolari/tona (vanzare materie prima), comparativ cu 1.570 dolari/tona (vanzare produse procesate), cumul realizat din productia de ulei brut (1.200 dolari/tona) si cantitatea de srot rezultat (370 dolari/tona). Prin acest calcul aratam ca Romania ar fi putut genera in acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adaugata de 2.070.000.000 dolari, fara a lua in calcul veniturile provenite din zona de industrie conexa (procesarea, activitatea furnizorilor de produse necesare procesarii, activitatea producatorilor de mase plastice, logistica si distributia uleiurilor, distributia si suportul acordat industriei carnii prin vanzarea de srot etc.), arata CFRO.

Randamente bune

Suprafata cultivata cu floarea-soarelui in Romania reprezinta 27,3% din suprafata totala a Uniunii Europene, aspect care indica inca o data potentialul de valorificare a acestei materii prime pe plan national. In comparatie cu Franta, una dintre tarile cu cea mai mare suprafata agricola la nivel european, care a insamantat in acest an aprox. 660.000 ha, Romania inregistreaza unul dintre cele mai bune randamente agricole specifice acestei culturi. Mai mult, anul trecut tara noastra a raportat un deficit important privind productia de floarea-soarelui, respectiv 820 mii de tone fata de 2019, aspect care a generat ulterior modificari ale preturilor aferente principalelor produse agroalimentare si nu numai.

”Acest randamentse poate mentine sau poate inregistra cresteri anuale doar prin realizarea de investitii in modernizarea infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative , care sa permita cresterea competitivitatii afacerilor agricole romanesti si indreptarea deficitului balantei comerciale. Diminuarea productiei agricole din ultimii ani, datorata lipsei de precipitatii, a condus la realizarea unui randament scazut a celor mai importante culturi agricole la nivel national. Avand in vedere impactul pe care l-a avut in fermele din tara noastra, seceta pedologica din 2020 a evidentiat inca o data importanta vitala a apei pentru agricultura. Intregul spatiu comunitar beneficiza in mod direct de materia prima oferita de tara noastra, iar o diminuare a acesteia va conduce la o instabilitate a securitatii alimentare, un aspect extrem de important in aceasta perioada”, afirma Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

Citeste si Romulus Oprea, FNCR: Este de-a dreptul jenant. Nu reusim sa sustinem si sa ne vindem productia de cartofi pe piata interna, in timp ce importurile au ajuns la 60%

Tari precum Rusia sau Ucraina aplica o politica de protectie a sigurantei alimentatiei interne. De exemplu, Ucraina nu ramburseaza TVA-ul (valoare 20%) la exporturile semintelor de floarea-soarelui, avand o mica taxa de export, in timp ce Rusia aplica o taxa de export la nivelul semintelor de floarea-soarelui in valoare de jumatate din costul unei tone, dar nu mai putin de 320 dolari/tona. Incepand cu 01.09.2021, Rusia va institui o taxa la nivelul uleiului brut de 170 dolari/tona, aspect care va conduce la lipsa exporturilor in cadrul acestei tari.

”Consideram ca dezvoltarea unor unitati de procesare la nivel national va permite crearea unor locuri de munca, dezvoltarea industriei conexe ca suport pentru activitatea de baza si care la randul ei, prin segmentele care o compun, va contribui la generarea de valoare financiara si sociala”, considera Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani. ”Clubul Fermierilor Romani isi manifesta interesul si disponibilitatea de a contribui activ, alaturi de celelalte parti implicate, la stabilirea si prioritizarea actiunilor care vizeaza implementarea cu succes a unor politici care sa permita dezvoltarea unitatilor de procesare la nivel national si a proiectelor de imbunatatiri ecosistemice si funciare la nivel national.”

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Vezi si  Anexa productii cereale 2007 – 2021 (pdf)– MADR

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *