In acest an, productia de struguri este cea mai buna din ultimele cinci sezoane, in judetul Iasi, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene pentru Agricultura Iasi. „In judetul nostru avem 11.200 de hectare de vie, iar in prezent s-a recoltat 77% din suprafata. Avem o productie mai buna ca anul trecut, de 9.500 de kilograme de struguri pe hectar, si aici ma refer la vita de vie nobila si hibrida la un loc, din care se face vinul”, a precizat Veronica Savuta, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura Iasi. Spre comparatie, in 2016, productia a fost de putin peste 7.300 de kilograme pe hectar, fata de 4.800 kilograme pe hectar in 2015.
Productie mare la Cotnari
Chiar daca recolta din acest an este buna, ea este mai mica raportat la 2016, dar vinul va fi mai dulce.
„La Cotnari avem 11.500 de kilograme pe hectar iar in acest moment am terminat de recoltat 70% din suprafata. Am recoltat 1.200 de hectare, mai avem 550. La noi, fata de anul trecut, productia este un pic mai mica, deoarece in 2015 am inregistrat un record de 12.500 de kilograme pe hectar. Prin urmare, la Cotnari este un an normal, avem soiuri unde am recoltat si 14 tone pe hectar , cum e Francusa, sau doar 9 tone, cum e Grasa de Cotnari”, a declarat Constantin Deleanu, directorul firmei Cotnari.
Si la Bucium productia a fost peste cea de anul trecut, inregistrandu-se intre 9.000 – 10.000 de kilograme pe hectar.
Citeste si Seceta nu vine niciodata singura, dar poate fi controlata
„Anul trecut a fost sub 9.000 de kilograme. Noi nu vinificam doar din via noastra, ci si de la producatori care lucreaza cu noi. Productia de anul acesta este cu 10-15% mai mare cantitativ si calitativ mai buna pentru ca nu am avut problemele cu agentii patogeni. Strugurii sunt sanatosi, au zahar mai mult, e ideal pentru ce ne-am planificat sa facem. Si aromele sunt mai bune pentru ca nu a mai fost perioada de canicula la fel de indelungata ca anul trecut iar noptile au fost racoroase”, a declarat Florin Vararu, oenolog la Bucium pentru Ziarul de Iasi